5:2-dieten – För- Och Nackdelar | Gåneriviktsnabbt

5:2-dieten – För- och nackdelar

5:2 diet resultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

I takt med att intresset för viktnedgång skjutit i höjden så har många fått upp ögonen för hur stor inverkan som dieten har på såväl vikten som allmänhälsan och måendet i stort. En särskild grupp av dieter tillhör den så kallade periodiska fastan.

Gemensamt för dessa är att man under ett visst antal dagar, eller timmar på dagen, äter som vanligt för att sedan helt och hållet avstå från mat under en viss period. Denna sorts kosthållning har de senaste åren blivit oerhört populära då de helt enkelt ger resultat.

Vad som även lockat många är att de möjliggör att man äter det som man faktiskt tycker om, istället för att tvingas avstå från allt annat än det som klassas som hälsosamt.

Den så kallade 5:2-dieten är en särskild variant av periodisk fasta som ibland även kallas för heldagsfasta. Vad den innebär är att man under 5 av veckans 7 dagar äter som vanligt, medan men under 2 dagar begränsar sitt kaloriintag. Följ med oss på en närmare titt på 5:2-dietens fördelar och eventuella nackdelar.

Innehållsförteckning

Vad är 5:2-dieten?

Konceptet bakom 5:2-dieten bygger på idén att periodvis fasta eller begränsat kaloriintag skapar rätt förutsättningar för kroppen att i större utsträckning omsätta fettdepåer, reglera blodsocker och på det stora hela säkerställa bättre ämnesomsättning.

Genom att under 2 av veckans 7 dagar begränsa sitt kaloriintag till ungefär 25% av vad man annars skulle ha ätit så får man helt enkelt ett 5:2-förhållande mellan dagar med vanlig kosthållning och fasta.

Det är viktigt att komma ihåg att man med fasta i detta hänseende oftast åsyftar ett dagligt energiintag motsvarande mellan 500 och 600 kilokalorier, och inte strikt fast där man inte äter något alls. Men man kan själv välja ett ännu lägre kaloriintag under dagarna med fasta.

5.2 dieten

Varför väljer folk 5:2-dieten?

Bland personer som föredrar heldagsfasta så har 5:2-dieten kommit att bli en sorts mellanväg.

Med två dagars fasta så kan de flesta personer följa med i dieten, utan att känna att det blir för extremt. Men samtidigt möjliggör den att man tar del av många de fördelar som kommer med periodisk fasta.

Till skillnad från dieter som bygger på idén om att alltid begränsa kaloriintaget så kan man med periodisk fasta äta som man vill under de dagar som inte består av fasta.

Möjligheten att äta mer fritt sporrar många till att faktiskt hålla kaloriintaget lågt och sköta sin diet under dagarna med fasta.

Själva enkelheten är därför en central anledning till populariteten kring periodisk fasta.

Men överväger eventuella nackdelar fördelarna? Låt oss ta en titt på vad man kan förvänta sig av 5:2-dieten.

Fördelarna med 5:2-dieten

fördelar

Precis som annan periodisk fasta så har det faktiskt visat sig att en av de stora styrkorna med 5:2-dieten är att den helt enkelt är enklare att följa än många övriga vanligt förekommande dieter. Eftersom den inte bestämmer vad man faktiskt får äta så känner många sig avsevärt mycket mer motiverade att fullgöra fastan.

Utöver viktnedgång har periodisk fasta även visat sig leda till mer avsevärt mycket mer stabila insulinnivåer, vilket är en förutsättning för att så väl fysiskt som mentalt välmående.

Till skillnad från övriga dieter så resulterar periodisk fästa även i förbättrade blodvärden, vilket är ett tecken på att kroppen helt enkelt i större utsträckning tar hand om det dåliga fettet.

Utifrån det underlag som finns så verkar det som att dieter som bygger på periodisk fasta kan göra verkliga underverk för viktnedgång och hälsan i stort. 5:2 dieten är hållbar som en långvarig diet och ger goda resultat över tid. Det är ju knappast en slump att 5.2 dieten har blivit så populär.

Nackdelarna med 5:2-dieten

nackdelar

En vanligt förekommande kritik mot 5:2-dieten är att forskningsunderlaget än så länge är ganska bristfälligt. Men i takt med att fler studier publiceras så tyder helheten på att hälsofördelarna är många.

Något som även har poängteras är att de personer som inte klarar av att fasta riskerar att äta mer än de skulle gjort annars, för att kompensera det upplevda energiunderskottet. Men i många fall skulle detta inte spela någon roll, då det ändå resulterar i ett genomsnittligt lägre energiintag. Därför kan man i stor utsträckning säga att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.

Men man ska förstås inte helt glömma att varje person är en unik individ. Därför är det inte säkert att man personligen upplever att 5:2-dieten är det bästa valet.

Väljer du att följa 5:2 så är det viktigt att se till att göra det under åtminstone över några veckors tid, för det är nämligen först efter ett tag som man faktiskt ser hur gynnsamma 5:2 resultaten kan vara.

5:2 forskning och resultat

Det har gjorts en del forskning om 5:2 dieten som bevisar resultaten på viktminskning. Här kan du läsa mer om en forskningsrapport!

God måltidsersättare under fastedagarna

Nedan är en god måltidsersättare med jordgubb och banan som jag använder under de 2 fastedagarna. 

God måltidsersättare jordgubb och banan

Fairing complete dieting är en VLCD produkt och komplett dietkur som har fått oerhört bra recensioner och varit ovärderlig för många i kampen om att gå ner i vikt.

 

fairing dieting komplett måltidsersättare

Lämna en kommentar