Bästa vibrationsplattan

bästa vibrationsplattan

Vibrationsträning har blivit allt kändare under senare år, men det är faktiskt inte ett helt nytt påhitt. Denna träning går ut på att du står på en vibrerande platta i olika kroppsställningar, för att helt enkelt träna effektivare.

Det handlar alltså inte bara om att stå på en vibrerande platta och låta den göra jobbet, utan om att stå i olika positioner och på så sätt aktivera olika muskelgrupper – du tränar ståendes på den vibrerande plattan, helt enkelt.

Att träna med en vibrationsplatta är en träningsform som passar alla, och att köpa hem en vibrationsplatta behöver inte vara överdrivet dyrt. Men innan man gör det finns det mycket man behöver känna till, och så behöver man förstås bestämma sig för vilken modell man ska köpa.

Därför kommer vi här att gå igenom allting du behöver veta om vibrationsträning, och därefter presentera de bästa vibrationsplattorna i olika prisklasser.

Butiker som har ett bra utbud av vibrationsplattor är Sporttemas och Sportgymbutiken (länkarna leder er direkt till butikernas utbud av vibrationsplattor).  

Innehållsförteckning

fördelar vibrationsträning

Fördelar med vibrationsträning

Det finns egentligen många anledningar att välja vibrationsträning, och alla gör det av olika anledningar. Muskelstyrkan ökar snabbare än vid vanlig styrketräning – hela 20-30 procent snabbare, faktiskt. Smärta i muskler och leder minskar och du får förbättrad ledstabilitet.

Andra fördelar är till exempel att blodcirkulationen ökar, ämnesomsättningen ökar, det ger betydligt mindre belastning på leder och fästen samt ligament och det förbättrar balansen.

För vem passar vibrationsträning

Vibrationsträning passar faktiskt nästan alla. Det passar för den som är otränad, för äldre och som rehabilitering efter en skada eller olycka. Det passar även elitidrottsmän och de som är mer vältränade – och alla däremellan.

Denna träningsform har faktiskt även används på alla tänkbara sätt – inom elitidrott och inom rehabilitering, till exempel. Vibrationsträningen kan anpassas efter olika nivåer och förutsättningar, och fungerar därför för de allra flesta.

Hur använder man en vibrationsplatta?

Det är inte alls avancerat att träna med vibrationer. Det handlar helt enkelt om att stå på vibrationsplattan, och gärna i olika positioner för att träna olika muskelgrupper. Vibrationerna gör träningen effektivare än annan träning, och därför behöver träningen i övrigt inte vara särskilt avancerad.

Man bör dock inte utsätta kroppen för vibrationer för länge, och därför bör träningspassen vara väldigt korta. Dock brukar man säga att tio minuter på vibrationsplattan motsvarar ett träningspass på en timme, så det räcker faktiskt med kortare träningspass.

Ett pass brukar vanligtvis vara mellan 15 och 20 minuter långt, och under den tiden hinner man träna hela kroppen. Om man däremot bara vill träna en specifik del av kroppen så räcker det med ett ännu kortare träningspass.

Skillnaden mellan vibrationsplatta och vibrationsmaskin

Precis som namnet avslöjar så består en vibrationsplatta endast av en platta, ofta med handtag nedtill som kan dras upp för att träna med – eller hålla i sig. En vibrationsmaskin är istället en hel maskin – lite större, lite robustare och med fasta handtag att hålla i.

Båda dessa har samma syfte – de vibrerar och du använder dem för att utöva vibrationsträning. Det finns förstås för- och nackdelar med båda varianterna, men en vibrationsplatta är betydligt billigare än en vibrationsmaskin. De är också smidigare, och lättare att ta med om man åker bort.

vibrationsmaskin
insportline vibro vibrationsmaskin

Avancerad träningspartner under 15 000 – Hos Sportgymbutiken hittar ni flera vibrationsmaskiner. Insportline VibroGym Alex ovan är en mycket avancerad vibrationsmaskin. Se pris och läs mer om den här!

Vibrationsplatta MY7, Power Plate

Best of the best – För den riktigt kräsne som vill ha en mycket avancerad och dyrare modell så finns
Vibrationsplatta MY7, Power Plate. 250 skräddarsydda program, över 1000 övningar på video, och över en miljon olika kombinationer Se pris och mer här!

Bli av med celluliter med vibrationsträning

Vibrationsträningen har som sagt många olika fördelar – och en fördel är att den får celluliter att minska. Det här ser många som en väldigt stor fördel med just vibrationsträning, och det tar faktiskt inte överdrivet lång tid – celluliterna börjar minska hyfsat fort.

För att minska celluliterna ännu mer, eller ännu snabbare, så kan vibrationsträningen med fördel kombineras med andra metoder. Här gäller det förstås att hitta en metod som passar en själv, men många krämer kan vara effektiva och lika så massageborstar som förbättrar blodcirkulationen.

Att testa vibrationsträning

Det finns flera gym och andra ställen som erbjuder vibrationsträning, så om du bara vill träna någon gång ibland eller vill testa på så kan detta vara ett bra alternativ. Är det något du vill göra ofta så lönar det sig oftast att köpa hem en vibrationsplatta.

Om du inte har testat vibrationsträning innan så kan det dock vara en bra idé att faktiskt prova på först, på ett gym till exempel. Att testa någon enstaka gång brukar inte kosta mycket, och det är definitivt värt det eftersom du slipper köpa något som du kanske inte alls gillar och kommer att använda.

Så börja gärna med att besöka ett gym och prova ett pass, därefter kan du avgöra om du vill fortsätta med vibrationsträning och om du i så fall vill ha en vibrationsplatta hemma eller om du ska fortsätta besöka gymmet.

Vibrationsplattor - bäst i test

Nu när du vet vad vibrationsträning är, hur det fungerar och vilka fördelarna är så har det blivit dags att presentera några riktigt bra vibrationsplattor.

Här kommer du att få korta recensioner av tre olika vibrationsplattor i tre olika prisklasser – en billig men samtidigt bra, en lite dyrare och en riktigt lyxig produkt för dig som vill ha det allra bästa och mest avancerade.

Vibrationsplatta Julisa 3D

Det här är en avancerad och högkvalitativ vibrationsplatta för dig som vill ha det allra bästa. Den här kan du ställa in precis som du vill – välj mellan 60 olika hastigheter, tre förinställda träningsprogram och sju olika manuella träningsprogram.

Här finns även en smart LED-display med träningsdata, en praktisk fjärrkontroll och hela tre motorer. Den här vibrationsplattan kan användas för både träning och massage, och det finns även handtag som kan användas för träning av till exempel axlar och armar.

Den här vibrationsplattan kostar lite mer, men känns ändå prisvärd tack vare att den är så pass avancerad och effektiv. Dessutom håller den en hög kvalitet, känns stabil och tålig men samtidigt hyfsat smidig. Den är lätt att förvara, och relativt enkel att ta med även om den väger en del. Denna är perfekt för dig som vill ha en avancerad och riktigt bra vibrationsplatta, för riktigt effektiv träning.

fördelar vibrationsträning

Fördelar:

 • LED-display med träningsdata
 • Kan användas för träning eller massage
 • Tre motorer
 • Hela 60 olika hastigheter
 • Tre olika förinställda träningsprogram
 • Sju manuella träningsprogram
 • Praktisk fjärrkontroll
 • Handtag för träning av till exempel axlar och armar
 • Hög maxvikt (120 kg)
 • Stabil och tålig
 • Hög kvalitet
nackdelar

Nackdelar:

 • Lite dyrare, men ändå under 4000
 • Väger en del (18 kg)

Vibrationsplatta Devyn

Det här är en lite mer avancerad vibrationsplatta som erbjuder flexibilitet och ett anpassat träningsprogram. Här finns det oändliga möjligheter – 50 hastighetslägen, fyra träningsprogram varav tre är förprogrammerade och ett manuellt och avtagbara träningsband som kan användas för att träna till exempel axlar och armar.

Den här vibrationsplattan kan enkelt användas för allt från träning och rehabilitering till massage och återhämtning. Den är liten och smidig och väger inte mycket, vilket gör den enkel att både förvara och ta med när du reser bort.

Här finns dessutom en LED-display och en smart fjärrkontroll, så att du enkelt kan justera och ställa in den efter dina behov. En perfekt vibrationsplatta för dig som vill anpassa träningen, och kunna variera den efter behov och önskemål.

fördelar vibrationsträning

Fördelar:

 • Liten och smidig
 • Många olika funktioner och hastigheter
 • Tre förprogrammerade träningsprogram
 • Ett manuellt träningsprogram
 • Träningsband som ger större variation
 • Praktisk fjärrkontroll
 • Liten, smidig och låt vikt (9,5 kg)
nackdelar

Nackdelar:

 • Lite lägre maxvikt men ändå hyfsat hög (100 kg)

Vibrationsboll – Massage ball

Ingen vibrationsplatta men dock en vibrationsboll som ger mycket bra massage och tryckpunktsbehandling vid stela muskler finner ni här i Hyperice massage ball. Produkten finns att köpa hos Svenskt Kosttillskott till mycket bra pris.

Hyperice Hypersphere finns i två olika storlekar, 13 cm i diameter och Hyperice Hypersphere Mini som är 8 cm i diameter – designad för användning on-the-go.

Kommentarer