Gå dig smal – Gå ner i vikt med promenader

Gå dig smal

Det finns massvis med strategier för att gå ner i vikt, men att promenera är nog den allra mest underskattade strategin. I Storbritannien rekommenderas att vi minst ska röra oss 150 minuter i veckan för att hålla oss friska, men vilka aktiviteter som bör utföras nämns inte. I denna studien påvisas dock att promenader kan vara mer effektiva på viktminskning än andra aktiviteter.

Hur mycket vikt kan du tappa genom att gå dig smal?

Män tenderar att gå ner i vikt snabbare, men kvinnor har visat att de kunnat gå ner 14 till 22 kilo på åtta veckor efter att ha startat rutiner med gång. Men allt är dock individuellt, det viktigaste är att du ska göra mera än vad du gör just nu. Det finns ingen magisk formel för hur många steg, kilometer eller timmar du måste gå för att förlora den vikt så du når din idealvikt. Fokusera inte för mycket på stegen eftersom det kan ge bakslag. Visst är det bra att uppnå cirka 10 000 steg om dagen på grund av hälsoskäl, men om ditt mål är viktminskning, så vill du förmodligen mera, när du kommit in i rutinen att samla steg.

aktivitetsband

Om du inte vill ha mobilen med dig överallt, så är ett aktivitetsband ett utmärkt alternativ. Denna är inte för dyr och håller koll på din fysiska aktivitet och sömn. Du har även alarm och klocka, tål stänk och räknar steg, samt kalorier.

Försök arbeta upp en grund med din stegräknare. Om du bara lyckas gå 3 000 steg en vanlig dag, försök inte att kämpa in 10 000 steg dag efter. Sikta istället på 5 000 steg varje dag under en vecka. Gå sedan upp till 7 000 nästa vecka, på så sätt känner du att du långsikt kommer kunna öka och få in dina steg.

Förhårdnad under foten, svamp mellan tårna, fotsvamp och fotbehandling

Det finns problem med att gå sig smal också. Fötterna är viktiga att hålla fräscha och ska vi lyckas med våra stegrutiner så vill vi inte ha förhårdnader under foten eller svamp mellan tårna. Vi vill ha friska och fräscha fötter för att lyckas med våra stegmål. Skovalet är också viktigt så att fötterna inte blir slitna. Vi har hittat en perfekt produkt för fotbehandling hemma som inte behöver kosta skjortan.

Baby Foot är en produkt från Japan som tagit världen med storm eftersom den verkligen fungerar

baby foot bli av med förhårdnader

Erbjudandet finner du hus Shopping4net vid klick på knapp ovan.

Här har vi en recension där flera testat produkten baby foot från Japan

 

Variera dina promenader med intervaller

Det bästa sättet att förbränna kalorier och gå ner i vikt snabbt med promenader är att utmana dig själv med intervaller, dvs köra perioder med snabbare promenader varvade med perioder då du tar långsammare promenader. Det har forskats om att intervallvandrare går ner mer vikt än människor som bara går i samma hastighet hela tiden. Om du vill förändra din kropp mycket så bör du även lägga till styrketräning till dina promenader. Styrketräningen tillför per automatik att du kommer gå fortare. Andra faktorer du också bör tänka på är att undvika stress, sova rikligt och äta rätt för att klara dina mål för viktminskning.

Poco a poco – Hur du börjar gå dig smal

När jag började plugga spanska så sa alla poco a poco, little by little, lite i taget. Det samma gäller när du ska börja gå dig smal. Du behöver inte börja med att gå en timma varje dag, utan det viktigaste är att forma dina rutiner och göra promenaderna till din sak. Det är viktigt att promenaderna blir en rutin som du inte ens ska behöva tänka på. även om du bara går 10 eller 15 minuter vissa dagar.

Helst vill du ha två till tre intervallvandringar, eller kortare, snabbare, högre intensitetsvandringar i veckan, ett par timmar långa. Resten kan vara kortare promenader, måttliga intensitetsvandringar. De kortare promenaderna är bra att kombinera med din partner, din hund, en vän eller bara gå på egen hand och kanske lyssna på musik.

Hur gör du för att gå snabbare?

Många tror att man kan snabba upp sina promenader genom att ta längre steg, men det är precis tvärtom. För att kunna gå fortare så ska du förkorta stegen och ta fler steg per minut. Vid längre steg så fungerar foten som en broms. Det är enkelt att förkorta stegen. Ta tiden helt enkelt. Se hur många steg du tar på 1 minut och försök sedan öka på stegen för nästa minut.

Lev längre med hjälp av promenader

Promenader förvandlar kropp och själ. Jag rensar mina tankar genom skogspromenader och faktum är att forskning visar att vi kan tillföra nästan två år till livet om vi håller rutinerna med att promenera. En kanadensisk studie visade att en timmes lång promenad varje dag minskade magfettet hos kvinnor med 20% under 14 veckor. Det finns många fler nyttiga egenskaper som kommer automatiskt vid promenader. Se på detta:

  • Promenader skyddar din hjärna. Två timmars promenad per vecka minskar risken för stroke med 30%.
  • 30 minuter promenad om dagen har visat sig minska symptomen på depression med 36%.
  • Promenader stärker dina ben – fyra timmars promenad per vecka kan minska riskerna för höftfraktur med upp till 43%.
  • Promenader förbättrar din hjärthälsa – en studie med fler än 89 000 kvinnor visade att de som gick snabbt i 40 minuter två eller tre gånger per vecka hade upp till 38% lägre risk för hjärtsvikt efter klimakteriet, än de som gjorde det mindre ofta eller långsammare.
  • Forskare har funnit att om du går 20 minuter per dag sänker detta din risk för hjärt och kärlsjukdomar med 30%. Promenaderna kan också minska risken för fetma till hälften.

Tillför extra träning med hjälp av gåstavar

gåstavar med fjädringNordic Walking har blivit en populär aktivitet som går ut på att gå på ett hållbart sätt med hjälp av specifika gåstavar. Aktiviteten kallas Nordic Walking eftersom den är extremt populär i de skandinaviska länderna. Gåstavarna och nordic walking kombinerar uthållighet och muskelförstärkning vilket gör aktiviteten till en komplett sport.

Gåstavar med fjädrar

Bungypump Walking är en variant av Nordic walking. Bungypum gåstavar innehåller fjädrar, vilket bidrar till att öka muskelarbetet. På sommaren och vintern tillåter dessa sporter att hålla dig i form naturliga miljöer.

Användningen av gåstavar gynnar muskelutvecklingen av överkroppen, vilken tillför en speciell egenskap som inte finns i traditionell promenad eller löpning. När du köper gåstavar så välj ett par som är justerbara.

Bungypump number one och många fler gåstavar

Vi rekommenderar att köpa Bungypump number one eller de andra gåstavarna som finns hos Svenskt kosttillkott eftersom de är erkända att hålla väldigt bra kvalitet. Något som är extra bra med BungyPump Number One är att du kan köpa till kraftigare fjädrar för att öka intensiteten när du känner dig redo för detta. Du skruvar helt enkelt på en fjäder på 6 eller 10 kg så blir motståndet större.

bungypump gåstavar med fjädring

 

Med gåstavar så kan du vandra i ett mer enhetligt tempo, vilket innebär att du kommer längre i terräng på kortare tid och utan att för den sakens skull lida. Eftersom gåstavar ger dig ytterligare två stödpunkter är det lättare att komma in i en rytm som fungerar perfekt i terrängen du vandrar.

Mindre stress, mer balans med gåstavarna eftersom du kan ta dig upp med gåstavarna genom att luta dig mot dem när du går nedför. Dina knä och muskler får då mindre påverkan. Gåstavar hjälper dig också att hålla balansen, särskilt i ojämn terräng, vilket minskar risken att snubbla och eventuellt falla och skada dig själv. Gåstavar är också användbara när du vandrar i hal terräng, eftersom de ger dig bättre grepp.

Gåstavarna hjälper dig snabbare upp i uppförsbackar.
Att gå uppför kan vara riktigt krävande för dina ben. Även om du är bra shape så kan du få en extra boost om du använder gåstavar. Att fördela arbetsbelastningen mellan benen och armarna gör att du kan hålla dig piggare längre och klarar dig längre utan att tappa humöret.

Hjälper dina knän i nedförsbacke. Det är ingen hemlighet att lång nedförsbacke kan skada knäna. Vissa kanske till och med känner påverkan i sina vrister. Ofta hjälper ett par dagar vila för att knä och ben ska återhämta sig, men då får du problem att gå dig smal. I vissa fall kan ansträngning över tid resultera i en skada. Gåstavarna trollar bort mycket av problemen i nedförsbackar eftersom gåstavarna kan ta det trycket som annars knäna skulle få ta.

Bra promenadskor och skoinlägg

Bra promenadskor och rätt skoinlägg är oerhört viktigt för att kunna fortsätta genomföra dagliga promenader utan skador och utan att tröttna på dem. Skillnaden är som natt och dag i jämförelse mellan bra och dåliga promenadskor. Helst ska dina promenadskor bytas ut efter du använt dem 500-600 km eftersom de slits ut.

Undvika liktorn, kallus och blåsor

Att bära bra promenadskor och rätt skoinlägg som är bekväma och passar dina fötter kan hjälpa till att förhindra skador som blåsor, liktorn och kallus. En gångsko ska också vara ganska lätt och ge bra stötdämpning. Men inte alla gångskor skapas lika. Hitta passform och funktioner som passar dig.

Viktiga egenskaper att tänka på när det gäller promenadskor

Hälseneskydd Achilles

Minskar stressen på hälsenan genom att låsa skon runt hälen.

Häl krage

Dämpar vristen och säkerställer korrekt passform.

Övre delen av skon

Övre delen av skon är vanligtvis tillverkad av läder, nät eller syntetmaterial. Mesh ger bättre ventilation och har lättare vikt.

Innersula eller skoinlägg

Kuddar och stöd för din fot och bågen. Avtagbara innersulor kan tvättas eller tas ut för att torka mellan promenader.

Vi rekommenderar att kika på fotbutikens alla produkter vad gäller skoinlägg och innersulor.

Gel, skum eller luft mellansula

Alla dessa material dämpar och minskar påverkan när din fot träffar marken.

Yttersula

Den del som har kontakt med marken. Spår och slitbanor kan hjälpa till att upprätthålla dragkraft.

Rymlig Tåbox

Ger utrymme för tårna. En rymlig och rund tåbox hjälper till att förhindra kallus och liktorn.

Byt ut slitna skor för att förhindra skador

Även om du inte ser slitage på promenadskorna så har studier gjorts att skorna alltid bör bytas ut efter 500 – 600 km. Går du 20 km i veckan så bör du byta ut skorna efter 25-30 veckor med andra ord. Alla vandringsskor visar så småningom tecken på slitage. Och även om de fortfarande känns bekväma och inte visar mycket yttre slitage, kanske de inte ger tillräckligt med stöd eller stötdämpning.

Kampanjer på skor

Sist men inte minst vill vi tipsa om Sportlalas alla kampanjer på idrottskläder och skor. Du kan spara upp mot 65% om du fyndar hos Sportlala. Varför betala för mycket när det finns bra rea på skor?Kommentarer