Gå Ner I Vikt Med Löpning Och Löpträning 2021 | Gåneriviktsnabbt .

Gå ner i vikt med löpning och löpträning

gå ner i vikt med löpning och motion
Lästid: 5 minuter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Fetma vore närmast otänkbart för bara några decennier sedan, då det inte fanns stillasittande yrken på samma sätt. Men numera är fetma och övervikt en del av vardagen. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten så gäller det ungefär en tredje av personer under trettio, hälften av personer mellan trettio och fyrtio samt lite mer än hälften av personer över fyrtiofem.

Slår man samman alltihopa så innebär det kort och gott att halva Sveriges befolkning väger för mycket för att det ska anses vara hälsosamt.

I takt med denna utveckling har naturligt nog intresset för viktnedgång ökat. Låt oss därför ta en närmare titt på möjligheterna och förutsättningarna för att gå ner i vikt med hjälp av löpträning.

Innehållsförteckning

Vad är löpträning och vad bör man tänka på?

För svensk del så har löpning varit vanligt förekommande under väldigt lång tid.

Redan under mitten av 1800-talet var det en populär tävlings- och reaktionssport. Och detta beror i stor utsträckning på landets gedigna idrotts- och föreningstraditioner.

Löpning kan i all enkelhet beskrivas som att i jämn hastighet som överstiger gångfart förflytta sig till fots.

Vilken hastighet man håller skiftar utifrån huruvida det handlar om tävling eller personliga preferenser. Att man själv väljer tempo är en av de positiva aspekten av löpning, då det gör att man kan ta del av fördelarna utan att riskera att överanstränga sig.

Även om löpning är väldigt utbrett så är det samtidigt vanligt med löpningsrelaterade skador. Det sägs att ungefär hälften av alla löpare någon gång kommer att drabbas av skada. Men turligt nog är detta faktiskt enkelt att undvika.

De allra vanligaste orsakerna är att man springer allt för ofta utan att säkerställa rätt löpteknik och att man har bra skor. Gällande tekniken räcker det ofta att man ser till att springa upprätt och dämpa stegen med främre delen av foten.

Många har även fått erfara att underlaget har stor inverkan på skaderisken. Därför väljer många att springa på elljusspår eller liknande platser, där marken inte är lika hård som på asfalterade vägar. Men viktigast av allt är så klart att lyssna på sin egen kropp. Då får man rätt förutsättningar för att bli en långvarig och uthållig löpare.

löparsulor
Ett par riktiga löparsulor är viktiga att ha för att undvika skador och uppnå mer bekväm löpning. Klicka på bilden för pris!

Leder löpning till effektiv viktnedgång?

Det finns ett stort antal hälsofördelar med löpning.

Och även om viktnedgång är den allra mest uppmärksammade så är det långt i från den enda.

Gemensamt med fördelarna är att de flesta är sammanlänkande med faktumet att löpning ökar kroppens ämnesomsättning. I praktiken innebär detta att kroppen i större utsättning bearbetar såväl den näring som finns i mag- och tarmsystemet, men även omsätter energidepåer så som fett. Den via löpning förhöjda pulsen är i detta hänseende avgörande, och så länge hjärtat arbetar över vilopulsen så är kroppens omsättningsförmåga förhöjd.

För att man ska få så gynnsamma effekter som möjligt är det därför viktigt att säkerställa att man håller ett någorlunda konsekvent tempo. Det behöver absolut inte vara så högt att man överanstränger sig, men man ska känna att hjärtat slår.

En positiv bieffekt av detta är att de kardiovaskulära hälsoeffekterna, så som viktnedgång, ökad syreupptag, förbättrad mineralbindning och så vidare, uppstår såväl under löpning som en tid efter man avslutat sin löprunda. Det är nämligen inte förrän kroppen återgår till vilopuls som de fysiskt gynnsamma effekterna avtar.

När du kommit igång med löpning så kan du lägga till en viktväst för ännu snabbare fettförbränning och ännu effektivare löpträning!

Se vårt inlägg – viktväst bäst i test!

Löpträning teknik och program

Finns det andra fördelar med löpning?

Utöver viktnedgång och positiv inverkan på hjärt- och kärlsystemet så har löpning blivit väldigt populärt för att det även har en psykologiskt positiv inverkan.

Ett stort antal löpare säger att det är ett perfekt sätt att slappna av och bli mer fokuserad. Därför har många kommit att anse att löpning är en sorts positiv självförstärkande aktivitet. Desto mer man sysslar med löpning, desto bättre mår man och därför får man känslan av att vilja fokusera ännu mer på löpning.

Något som på många sätt ännu är outforskat är att löpning även motverkar många åldersrelaterade sjukdomar, inte minns då det verkar kunna bidra till att de neurologiska systemen håller sig i trim.

På så sätt sträcker sig fördelarna med löpning långt bortom bara viktnedgång. Det hjälper kroppen på ett stort antal sätt och är helt klart en syssla som leder till långsiktigt positiva resultat.

Personer som väljer löpning för viktnedgång kan i många fall förvänta sig ganska snabba resultat, eftersom det leder till en drastisk ökning av kroppens omsättning. Men det är även viktigt att göra det till ett långsiktigt projekt, då såväl resultat som fördelar blir mer och mer påtagliga desto längre man väljer att hålla på med löpning.

Ett lätt sätt att skapa rätt förutsättningar för ett längre och mer hälsosamt liv. Tänk bara på att ha rätt löparskor innan du sätter igång med löpningen och använd även bra löparkläder som gör löpningen mer komfortabel.

Rekommenderar även er nu i coronatider att läsa om hemmaträning!

Lämna en kommentar