Gå Ner I Vikt Efter Graviditet | Gåneriviktsnabbt .

Gå ner i vikt efter graviditet

gå ner i vikt efter graviditet
Lästid: 6 minuter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

När det efterlängtade tillskottet till familjen äntligen har anlänt så börjar många mammor fundera på hur de ska kunna bli av med gravidkilona. Men här är det faktiskt viktigt att inte stressa. När det sedan är dags att börja ta tag i gravidkilona så gäller det att veta hur man gör det.

Här kommer vi att gå igenom allt från när det är läge att börja träna efter graviditeten, till hur man gör för att bli av med envisa graviditetskilon. Men kom ihåg att alla är olika, och det tar olika lång tid för alla att gå ned i vikt efter en graviditet.

Innehållsförteckning

Viktuppgång under graviditeten

Det är väldigt individuellt hur mycket man går upp under graviditeten, och det beror på många olika saker. En del går knappt upp något alls medan andra går upp väldigt mycket. Många mår dessutom illa i början av graviditeten, eller under hela graviditeten, och kan ha svårt att äta. Detta kan göra att man snarare går ned i vikt, och att man mot slutet av vikten väger ungefär samma som i början.

viktuppgång graviditet

Här finns det egentligen inga rätt och fel, alla är bara olika. Just under graviditeten kan det dessutom vara svårt att motstå sötsaker och annat onyttigt. Har man ont under graviditeten så kan det leda till att man inte rör sig på samma sätt som innan, och mot slutet av graviditeten kan det blir tungt och otympligt vilket också bidrar till att man kan bli mindre aktiv. Trötthet kan också bidra till en lägre aktivitetsnivå.

Så länge man försöker äta bra och stå emot frestelser ibland så är det faktiskt ingen större fara att äta mer onyttigheter under graviditeten. Om man inte har ont och kan röra sig normalt så är det bra att vara fysisk aktiv så länge som möjligt, och att träna med försiktighet. Det kan man faktiskt göra under hela graviditeten, även om det mot slutet främst bör vara promenader och annan lätt träning. Se bara till att vara försiktig och att lyssna på kroppen. Ett promenadband kan vara ett utmärkt alternativ hemma.

Ha inte för bråttom

Det är som sagt vanligt att man vill gå ned i vikt efter en förlossning, men här gäller det att inte ha för bråttom – av flera anledningar. Först och främst är den första tiden viktig för anknytning och för att i lugn och ro kunna vänja sig vid det nya livet med bebisen. Dessutom kan man vara mycket trött den första tiden, och det är inte alltid man får sova så mycket som man skulle behöva. Det gäller att ta tillfällena som ges, och passa på att sova när bebisen sover, för att orka.

stress
Träning och viktminskning bör helt enkelt inte vara så högt prioriterat den första tiden. Men även om man skulle må bra och inte lida av sömnbrist, så bör man faktiskt ta det lite lugnt i början. Det tar tid för kroppen att återhämta sig, och det finns risker man att börja träna hårt för snabbt efter graviditeten.

Om du vill gå ned i vikt efter en graviditet, och inte vill vänta in kroppen, så kan du istället börja med kosten. Försök dock att inte fokusera på viktnedgång, utan främst på att äta hälsosamt och varierat. Se också till att äta tillräckligt, och undvik att dra ned på kalorier i början. Välj istället att äta nyttigt och så bra som möjligt.

Fokus på kosten

Även senare, när det är dags att ta tag i viktminskningen, så bör du fokusera på just kosten. Många tänker mest på träningen men det räcker inte, det är faktiskt ännu viktigare att äta rätt. Dels för att hälsosam och varierad kost har flera fördelar än viktnedgång, dels för att kosten ofta gör betydligt mer än träningen. Dessutom kan träningen ofta vara svårare att få till när man är hemma med barn.

Med det sagt så är träningen förstås också viktig, och har många hälsofördelar. Fokuset bör dock ändå ligga på kosten, och sedan kan man komplettera det med långa barnvagnspromenader eller hemmaträning, till exempel.

Livsmedelsverket rekommenderar 400 mg folsyra dagligen vid graviditet.

Här kan du köpa en folsyra som är prisvärd och fått bra omdömen!

Folat naturligt

Du hittar folat i följande livsmedel:

Baljväxter: bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.

Gröna bladgrönsaker: spenat, ruccola, frisésallat, machésallat.

Kål: broccoli, brysselkål, blomkål

Bär: jordgubbar, hallon, björnbär

Fullkorn: bröd, havregryn

Leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra)

Att träna när du är hemma med bebis

Det är svårt att säga när det är dags att börja träna igen efter en förlossning. Många menar att eftersom en graviditet är nio månader så bör kroppen sedan få nio månader på sig att återhämta sig efter graviditet och förlossning.

träning med bäbis hemma
Det kan också vara bra att tänka på att under tiden som kroppen återhämtar sig så är det vanligt att man tappar några kilon ändå. Även precis efter förlossningen så försvinner en hel del. En del förlorar alla graviditetskilon direkt efter förlossningen, för andra tar det lite längre tid.

När det har gått närmare ett år så är det dags att själv ta tag i sista kilona. Om du fortfarande är föräldraledig så kan det vara svårt att hitta tid att gå på gym eller liknande. Om man inte kan eller vill komma iväg till gymmet så går det faktiskt bra att träna hemma också.

Det finns många träningsprogram som passar bra hemma, och en hel del inspiration på internet. Det finns allt från träningsvideor till träningsprogram att följa och appar att ladda ned. Försök hitta något som passar dig, som du kan tänka dig att göra regelbundet och som kan bli en del av din vardag.

Att träna under graviditeten

För många kan det vara en bra idé att försöka träna även under graviditeten, förutsatt att kroppen mår bra och man klarar av det. En graviditet är som sagt väldigt individuell, och ibland bör man inte anstränga sig för mycket. Fråga din barnmorska om du är osäker på om du kan träna.

Tänk på att vara försiktig när du tränar under graviditeten, och lyssna på din kropp. Anpassa träningen efter vad kroppen orkar och klara av. Om du inte orkar eller om kroppen säger ifrån så är det faktiskt okej att ta det lugnt, framför allt när man är gravid. Hoppa över träningen en dag, eller byt ut den till promenader om du tycker att det känns bättre.

gravidträning

Det finns även träningsprogram och träningsappar som kan följas hemma när man är gravid. Även här finns förstås även en hel del videoklipp med förslag på övningar och träningsprogram, och mycket annan inspiration. Precis som vid träning efter graviditeten så gäller det att hitta något som fungerar för dig.

Lämna en kommentar