Hur Påverkar Sköldkörtelhormonet Fettförbränningen? | Gåneriviktsnabbt

Hur påverkar sköldkörtelhormonet fettförbränningen?

sköldkörtel fettförbränning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Flera sköldkörtelsjukdomar påverkar vikten, och kan förutom viktuppgång även göra det svårt att gå ned i vikt. En del går ned i vikt när sjukdomen har blivit upptäckt och börjat behandlas, men för långt ifrån alla är det så enkelt. Många fortsätter ha problem med viktminskning och behåller alla kilon som sköldkörtelsjukdomen har bidragit med. Här kommer vi att gå igenom varför det blir så, hur sköldkörteln påverkar viktnedgång, vad man kan göra och mycket annat.

Innehållsförteckning

Olika sköldkörtelsjukdomar

Sköldkörtelsjukdomar kan knappast beskrivas som ett enkelt ämne. Först och främst finns det ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar, och ofta finns flera gemensamma symptom. Det kan ta lång tid att upptäcka en sköldkörtelsjukdom, trots att det egentligen är enkelt att göra det med blodprov.

Symptomen kan vara väldigt varierande, och två personer med samma sköldkörtelsjukdom kan uppleva det på helt olika sätt. Den ena personen kanske främst har kroppsliga besvär, medan den andra främst har psykiska besvär. Att gå upp i vikt av sköldkörtelsjukdom, och då främst av Hypotyreos, är vanligt men det är inte alla som gör det.

Underfunkton i sköldkörtel

Det finns som sagt ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar. Hypotyreos är en vanlig och ganska välkänd sjukdom, som innebär att sköldkörtel producerar för lite hormon. Underfunktion av sköldkörteln, brukar man säga. 

Överaktiv sköldkörtel

Även Hypertyroes, som innebär att sköldkörteln i stället producerar för mycket hormon, är en ganska välkänd sjukdom.

Därtill finns sjukdomar som Hashimotos sjukdom, sköldkörtelcancer, sköldkörtelinflammation och struma. Att skilja alla dessa åt är inte särskilt enkelt, speciellt inte med tanke på att många av sjukdomarna påminner mycket om varandra och kan ha ett flertal gemensamma symptom.

Symptom vid sköldkörtelsjukdom

Det finns som sagt ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar, och även om många symptom kan stämma in på flera av dessa så finns det också variationer. Vanliga symtom på Hypotyreos är till exempel viktökning, trötthet, försämrat minne, nedstämdhet, muskelvärk, torr hud, sköra naglar och så vidare.

Symptom på Hypertyroes kan vara till exempel hjärtklappning, hög puls, rastlöshet, högt blodtryck, viktminskning klåda, hudproblem, onormal trötthet, irritabilitet, nervositet, koncentrationssvårigheter, oro, ångest, sömnproblem, muskelsvaghet och så vidare.

Sjukdomarna kan dock ha väldigt många olika symptom, och dessa är väldigt individuella. Även om till exempel viktuppgång är vanligt vid Hypotyreos och viktnedgång vid Hypertyroes, så är det inte alla som märker av detta.

sköldkörtelfunktion

Viktuppgång vid sköldkörtelsjukdom

Hypotyreos är den sköldkörtelsjukdom som är känd för att orsaka viktuppgång, då detta är ett vanligt symptom på sjukdomen. Vid Hypertyroes är i stället viktnedgång vanligt. Det svåra med sköldkörtelsjukdomar är att det många gånger tar lång tid att upptäcka sjukdomen, trots att det görs med ett enkelt blodprov. Därefter kan det ta lång tid att hitta en fungerande behandling, eller ställa in rätt dos av medicinen.

Det här gör förstås att viktuppgången ofta kan pågå under en lång tid, och många gånger blir väldigt stor. Väldigt många upplever dessutom att man trots fungerande behandling har svårt att gå ned i vikt.

Att viktuppgång är vanligt vid Hypotyreos beror på att sköldkörtelns uppgift är att reglera kroppens ämnesomsättning och utsöndra hormoner för frisk organfunktion. Hypotyreos innebär en underfunktion av sköldkörteln, vilket gör att ämnesomsättningen blir långsammare och får svårare att behålla en hälsosam vikt. Därav leder Hypotyreos ofta till viktuppgång, och/eller svårigheter att gå ned i vikt.

Att gå ned i vikt trots sköldkörtelsjukdom

Det är, tyvärr, svårt att motarbeta sköldkörteln när den ställer till det för en. Att gå ned i vikt när man har Hypotyreos är inte enkelt – men det går. Även om man kan ha svårt att gå ned i vikt trots rätt dosering av medicin, så är det förstås viktigt att man ligger rätt. Det kan vara en bra idé att först och främst se till att medicinen är rätt inställd, och därefter ta tag i vikten.

Livsmedel och kostschema

Att äta rätt är alltid viktigt när man vill gå ned i vikt – kosten är överlägset viktigast vid viktnedgång, även om fysisk aktivitet förstås kan bidra. När du har en sköldkörtelsjukdom bör du äta sådant som innehåller lite fett, och även se till att äta sådant som innehåller jod. Försök att hålla dig till ett bra kostschema.

När det gäller fett bör du satsa på nyttiga fetter som är lätta för kroppen att smälta. Det kan vara till exempel magert kött, vit fisk, kokosolja, olivolja och frön.

Det kan också vara en bra idé att ersätta alla livsmedel som innehåller raffinerat eller bearbetat mjöl, mot sådana som är gjorda av fullkornsvetemjöl eller annat fullkornsmjöl.

Se också till att äta lätta måltider, och undvik framför allt att äta precis innan läggdags – och undvik då framför allt mat som är svår att smälta. Välj istället något med lite fett och protein, och ät minst 2-3 timmar innan du går och lägger dig.

Försök att dricka endast vatten, och möjligen grönt te. Grönt te innehåller nämligen antioxidanter och har fettförbrännande egenskaper. Dessutom är grönt te milt laxerande vilket snabbar upp ämnesomsättningen, och det ger dig även energi.

Se också till att äta mera fibrer, eftersom fibrer stödjer hälsosam ämnesomsättning och främjar regelbundna tarmrörelser – vilket förebygger förstoppning och inflammation. Fibrer kan även minska aptiten och är viktig för den metaboliska funktionen.

Livsmedel du bör undvika när du har Hypotyreos är till exempel brysselkål, broccoli, blomkål, rädisor, selleri, majs, jordnötter, sojaprodukter, avokado, apelsin, fikon, nätmelon och vete. Detta då dessa livsmedel innehåller goitrogener och stör absorptionen av jod och dessutom kan bidra till felfunktion i sköldkörteln.

Testa din matintolerans

Hälsokost

Det finns en hel del hälsokost som du också kan tillsätta om du har problem med sköldkörteln. Tyrosin, selen och jod är bra för sköldkörteln, då de är viktiga näringsämnen som vi behöver för en fungerande sköldkörtelproduktion.

Läs mer här hos MM Sports om fungerande sköldkörtel och hälsokost!

Alpha plus tyroplus

Alpha plus tyroplus har fått toppbetyg för normal ämnesomsättning och normala energinivåer. Denna bidrar till sköldkörtelns funktion innehåller jod, selen och zink.
alpha plus till sköldkörtelhormonet

Slim Boost

Slim boost är ett annat hälsokost som fått toppbetyg! Denna innehåller tyrosin, selen och jod som bland annat bidrar till produktionen av sköldkörtelhormonerna T4 och T3.

slimboost sköldkörtel

Träning

Slutligen är det förstås viktigt med träning. Försök träna nästan varje dag, med någon vilodag per vecka, och gärna 40 minuter per dag. 

Lågintensiv träning

Lågintensiv träning är ofta ett bra val för den som har en sköldkörtelsjukdom. Välj gärna träning som snabb gång, löpning, joggning, simning, cykling, vibrationsträning, crosstrainer, roddmaskin eller viktlyftning.

Lämna en kommentar