Juicefasta bäst i test

juicefasta

Bara de senaste åren så har allt fler personer valt att följa dieter som bygger på idén kring fasta. Genom att endera begränsa energiintaget under ett visst antal dagar, eller under ett visst antal timmar helt undvika mat, så har många märkt drastiska resultat gällande såväl viktnedgång som hälsan i stort. Men det är inte bara folks egna upplevelser som ligger bakom den tilltagande fascinationen kring fasta.

Samtida forskningen har även sett ett stort antal hälsorelaterade fördelar med företeelser som exempelvis juicefasta. Inte bara har det visat sig leda till viktnedgång, utan även förbättrade blodvärden avseende inflammationsmarkörer, fett, kolesterol och så vidare. Därför har antalet olika sorters fasta-dieter verkligen skjutit i höjden.

Juicefasta är en av dieter som blivit väldigt populära de senaste åren. Men vad innebär denna diet? Och vilka fördelar kan man förvänta sig med juicefasta?Vad är juicefasta?

Begreppet fasta åsyftar inte nödvändigtvis att man helt avstår från energi under den period som man väljer att fasta. Tvärt om så bygger modern fasta ofta på idén att kaloribegränsning ofta leder till bättre resultat än att helt utesluta energi. Därför skulle man kunna säga att juicefasta ligger i gränslandet mellan kaloribegränsning och traditionell fasta. En viktig skillnad är att juicefasta, till skillnad från övriga dieter, endast pågår under en kortare tid.

Många väljer att genomföra en juicefasta per år, eller när de känner att det är dags igen. Detta gör det till en väldigt flexibel och kravlös diet som många väljer för att testa hur det känns att fasta.

När man tillämpar juicefasta så bestämmer man sig för att i upp till en vecka ha juicer som enda energikälla. Vanligtvis så dricker man upp till sex glas med juice per dag. Mängden per glas anses generellt sett behöva vara mellan 400 och 500 ml juice för att man ska ligga på en nivå som är både effektiv och behaglig. Men vad som är minst lika viktigt som mängd är att man ser till att juicen är både färsk och opastöriserad. Anledningen är att denna sorts juice innehåller avsevärt mycket mer näringsämnen, vitaminer och mineraler än traditionella behandlade juicer.

Medan många väljer att göra sin egna juicer genom att blanda frukt och grönsaker efter eget tycke, så väljer andra att köpa färdiga juicer. Valet är så klart upp till var och en, men många upplever att det är mer praktiskt att välja näringsrika och för ändamålet lämpliga färdigjuicer.

Numera finns det ett stort antal leverantörer som kan säkerställa färdiga juicer som är både närings- och smakrika, vilket gör den särskilt lämpade för just juicediet.

Vilka fördelar kan man förvänta sig med juicefasta?

Många ser juicefasta som en chans till en nystart. Speciellt om man känner att man har fastnat i oflexibla och allt för stelbenta matrutiner. Det är ett snabbt och enkelt sätt att slippa tänka på  vad man ska äta, och efter fastan så kan man ofta se på sitt liv och kostvanor med nya ögon.

För kroppens del så blir det ett smidigt sätt att säkerställa att man få i sig nyttiga frukter och grönsaker. Det är ofta även enklare att få i sig många olika sorts grönsaker när de är tillgängliga i juiceform. Även om viktnedgång inte nödvändigtvis är ett resultat av juicefasta så har många, som annars äter en förhållandevis stor mängd kalorier, fått erfara en ganska snabb och drastiskt nedgång i vikt.

En unik aspekt av fasta är att relativt sett kortvarig fasta låter kroppen bevara muskler samtidigt som den omsätter fettdepåer. Ofta ser man skillnad inom väldigt kort tid. Juicefasta är även en bra introduktion till periodisk fasta. Om det visar sig att man mår bättre av att fasta är det lätt att gå vidare till den sorts fasta som man håller sig till under en period som är längre än endast en vecka.

Finns det några nackdelar med juicefasta?

Med rätt val av juicer behöver man inte oroa sig för att få i sig nödvändiga näringsämnen. Däremot riskerar man med många av de butiksköpta juicerna att drabbas av väldigt ensidig kost. Se därför till att göra egen juice med omväxlande råvaror, eller införskaffa juice för en leverantör som särskilt sysslar med juicefasta.

Vissa uppger att det är svårt att undvika småätande under den period som man endast dricker juicer. Märker man att man inte kan hålla sig till dieten så kan man endera välja att testa igen vid ett senare tillfälle, eller tillföra en liten mängd energi från vanlig kost. Men väljer man att äta något utöver att dricka juice så riskerar man även att minska fördelarna med juicedieten.

Juicefasta schema recept

En typisk dag på en 3-dagars juicefast kan se ut så här

När du vaknar: ljummet vatten med en färsk citronskiva
08:00-9:00 Juice, som den gröna grönsakssaft
10:30-11:30: Juice eller smoothie / ät frukt
13:00-14:00: Juice eller smoothie / ät frukt
15:00-16:00 Juice som rödbetor, morot, äppeljuice
17:00-18:00 juice eller smoothie / ät frukt
18:00-19:00: Smoothie eller mandel eller cashewnötmjölkJuicefasta bäst i test

3 dagars juicefast med Nyform

Rensa kroppen på 3 dagar med Nyform fasta

Hälsosafter Äppeljuice Hälsosafter Multijuice Hälsosafter Grönsaksjuice Grönsaksbuljongtärningar Teekanne Fasteté Glaubersalt Hälsosafter Rödbetsjuice5 dagars juicefasta med Nyform

5 dagars fastekur och detox med Nyform fastaLedins vitaminfasta

Ledins vitaminfastaKombinera juicefasta själv

Hos både Gymgrossisten och Svenskt kosttillskott finns utmärkta alternativ för att kombinera ihop sin juicefasta själv. Här ska vi titta på några exempel.

Biotta rödbetsjuicemega vital boost

Flytande multivitamin
Rikt på antioxidanter från växter
För en daglig boost
Vitaminer, mineraler och aminosyrorRå guld

RÅ Guld Bag in a Box 3 LiterVill du veta mer om juicefasta och att rena kroppen? Då rekommenderar vi att läsa vårt inlägg om detoxkur.

Kommentarer