Padeltennis Och Kaloriförbränning 2021 | Gåneriviktsnabbt

Padeltennis och kaloriförbränning

padeltennis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Den senaste tiden har padel, eller padeltennis som det också kallas, blivit väldigt populärt. Säkerligen har du hört talas om det även om du inte har spelar det själv. Om du vill förbränna kalorier och gå ned i vikt så funderar du säkerligen på huruvida padel är rätt sport för detta.

Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om padel – allt från padel regler och vad man behöver för att spela padel, till hur bra padel är när man vill gå ned i vikt. Här kommer du alltså få veta om det är rätt sport för dig, hur du spelar och vad du behöver för att börja spela padel.

På svt kan vi läsa att:

Globen blir padelhall under coronapandemin

Med 14 bokningsbara padelbanor.

Innehållsförteckning

Vad är Padeltennis?

Man brukar beskriva padel som en blandning av tennis och squash. Padel spelas på en plan som ser ut som den som används vid vanlig tennis, det vill säga två planhalvor och ett nät i mitten. Det som skiljer denna sport från vanlig tennis, och gör att den påminner om squash, är att man även får använda väggarna i spelet.

padelbana

Även om spelplanen ser ut som en tennisbana så är den något mindre än en tennisbana, närmare bestämt 10 x 20 meter. I mitten är planen delad av ett 0,88 meter högt nät och runtomkring finns fyra meter höga väggar av glas eller tegel, den sista och översta metern är dock av stängsel.

När man spelar padel så spelar man oftast dubbel, det vill säga två par spelare. Padel spelas ofta med vanliga tennisbollar, men bollar kan även ha en lite mindre diameter än tennisbollar. Den nedre gränsen är 63,5 mm i padel och 65,4 i tennis.

Padeltennis regler

padel regler

När det gäller padel regler så påminner de om reglerna vid tennis. Själva poängräkningen är precis densamma som när man spelar tennis. Man räknar alltså game och set. Ett game räknas 15, 30, 40, game. För att vinna ett set behöver man vinna minst sex game, och dessutom leda med minst två game.

Om det står 6-6 så spelar man ett avgörande tiebreak, där först till sju poäng gäller. Vanligtvis spelar man bäst av tre eller bäst av fem set.

Padeltennis vid viktminskning

Den stora frågan är förstås: är padeltennis rätt val när man vill gå ned i vikt? Och svaret är faktiskt ja! Men kanske främst för att det är en rolig träningsform, som de flesta faktiskt gillar att utöva. Det är ett sätt att träna utan att man ens märker att man tränar, helt enkelt. För de flesta är padel en rolig fritidssysselsättning, och att det även är träning blir mer som en bonus.

Hur mycket kalorier förbränner man då när man spelar padel?

Efter bara fem minuter har du faktiskt bränt 49 kalorier, och efter 30 minuter hela 294 kalorier. Vanligtvis pågår ett spel i en timme, och under den tiden förbränner du 588 kalorier.

Padel är alltså ett effektivt sätt att förbränna kalorier, men det är också en rolig träningsform – och det finns faktiskt ännu flera fördelar. Bland annat är padel bra för att minska stress, öka koordinationen och frigöra endorfiner som gör dig glad.

Vilken utrustning behövs för att spela padeltennis?

padel utrustning tillbehör

Padeltennis racket

Ett padeltennis racket ser inte ut som ett vanligt tennisracket med strängar, utan ett padelracket är tillverkat av kompositmaterial med hål i slagytan. Detta gör att bollen inte får samma kraft, utan träffen blir dovare.

Padelracket kan ha tre olika former

Padelracket kan vara runt, diamantformat eller droppformat.

De flesta har bäst kontroll med ett runt padelracket, och av den anledningen rekommenderar man dessa till nybörjare. Med ett diamantformat racket får man bättre kraft i slaget, och bästa träffstället är högst upp. Ett droppformat racket är ett mellanting.

Välj rätt padelracket

Padelrack bäst i test 2021

Här ser du bästa padeltennis rack idag!

Bästa och prisvärda paderracket för nybörjare (ca 1000 kr)
Head Flash Padel Green Blue ett mycket bra padelracket som kombinerar bra balans mellan fart, kontroll och kraft.
Head Flash Padel Green Blue

Babolat Reveal är ett runt racket som passar perfekt för nybörjare. Det har en extra stor sweet spot och en mjuk kärna. Det ger komfort och bra fart i slagen utan att det krävs någon kraft, och det är ett lätt racket som bara väger 345 gram vilket gör att det passar extra bra för nybörjare.

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399kr

babolat reveal padelrack
Vikt: 345 gram Form: Rund Balans: Medel Ramprofil: 38mm Kärna: Mjuk Träffyta: Slät Material: Glasfiber
Allround och elit rekommendationer
Babolat Air Viper Lättmanövrerat och kraftfullt paddelracket av mycket hög kvalitet! Racket är allround och har många bra egenskaper som 3D SPIN+, X-EVA.
babolat air viper

Bullpadel Hack 21
Paquito Navarros tävlingsracket Bullpadel Hack 21 är ett hybridformat padelracket som ger maximal kraft utan att göra avslag på kontroll.

Vikt: 365-380 gram
Form: Dropp
Balans: Hög
Ramprofil: 38mm
Kärna: MultiEva
Träffyta: Slät
Material: TRICARBON

Bullpadel Hack 21 tävlingsrack

Drop Shot Explorer Pro 2.0 är ett populärt padelracket som erbjuder en känsla av kontroll och precision, och samtidigt ger bra kraft. Det är ett flexibelt och mångsidigt racket.

PADEL REA JUST NU på detta PADEL RACKET!

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399kr

drop shot explorer 2 padelracket
Vikt: 360-380 gram Form: Dropp Balans: Medel Ramprofil: 38mm Kärna: Eva Tech Träffyta: Räfflad Material: Kolfiber

Axe padelracket: Handgjort padelracket utvecklat i samarbete med Daniel Windahl, en av Sveriges bästa padelspelare. Carbon Duplex för ökad känsla och styvhet.
Unik sweetspot ger extra skjuts i det snabba spelet.
Hybrid Flexi Frame i kolfiber och kevlar för ökad slagtålighet.
Räfflad yta ger bättre grepp om bollen och mer effekt i spelet.

STIGA erbjuder gratis frakt på ordrar över 500 kr

axe padelracket stiga padelrack
Vikt: 365 +/-10 gram. Material: kolfiber och kevlar. Handgjort padelracket från Stiga

Padeltennis skor

Man bör använda en sko med lite mönster i sulan när man spelar padel, för att inte halka. Det finns specifika padeltennis skor för just padel, men det är i stort sett samma skor som för tennis. Det viktigaste när man köper skor att använda vid padel är just mönstret i sulan, men också att de ger bra stöd för fotleden.

Adidas Courtjam Bounce W är lätta padelskor för dam som är välventilerade och har en hög tålighet. De har en flexibel dämpning som gör stegen lätta, och mellanfotsfästet ger ett stabilt grepp under varje slag. Sulan har fiskbensmönster och klarar påfrestningarna vid spel.

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Padelskor Adidas Courtjam Bounce W

Adidas Solematch Bounce är padelskor för män, som ger ett säkert grepp på banan. Padelskorna är tillverkade i slitstarka material som skyddar utsatta områden från intensivt spel. Det finns en stötdämpande mellansula som ger komfort och flexibilitet. Konstruktionen omsluter foten och ger maximal stabilitet under kraftiga rörelser i sidled.

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

padelskor adidas solematch bounce

Padeltennis kläder

Även kläderna är i stort sett detsamma som tenniskläder. Vanliga kläder när man spelar padel är till exempel polotröja, träningsshorts, sköna och snabbtorkande t-shirts utan sömmar, stretchiga kjolar och så vidare.

Padel kläder dam

När det gäller damkläder kan man välja mellan till exempel padelkjol från Bullpadel och kortärmade t-shirt från Adidas.
bullpadelinka padel kläder dam

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Kortarmad t-shirt i fuktavledande material från Adidas

Adidas 3 Stripes Club Tee Women padel kläder dam

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Överdragsjacka som är perfekt att ha till och från padelhallen. Denna kommer från Babolat med muddar vid ärmslut och midja samt fickor med dragkedja på vardera sida. 

babolat play jacket padel kläder dam

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Padel kläder herr

För herrar finns det till exempel padelshorts från Babolat.

padelshorts Babolat Play Short padel kläder herr

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Snygga T-shirts i blått eller svart från Bullpadel.  T-shirten har en stilren design med text som går längs med axlarna. Tillverkad i interlock fake mesh.

 

bullpadel urkita tshirt padelkläder herr

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

En skön hoodie från Nordic Padel.

nordic padel hoodie herr

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Padeltennis boll

En padelboll är ungefär detsamma som en tennisboll, men något mjukare. Som vi nämnde tidigare får bollarna även vara en aning mindre, jämfört med tennisbollar. Det går även bra att spela med en vanlig tennisboll.

Om du vill köpa specifika padelbollar så finns till exempel Head Padel Pro som kan vara den mest populära padelbollen i världen, och är känd för att vara en högkvalitativ och hållbar padelboll.

padel boll headpro

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Om inte den faller dig i smaken så finns även Dunlop Pro Padel  som är en padelboll av premiumkvalitet med riktigt bra hållbarhet, den har snabbare flykt och mer studs och passar därför perfekt för tävlingsspelande.

Nordicpadel erbjuder gratis frakt på ordrar över 399 kr

Vart kan man spela padeltennis?

Om du är intresserad av att testa padeltennis så kan det göras på många olika platser och i många olika orter.

Leta upp ditt närmsta ställe för padeltennis, och börja gärna med att testa en gång innan du köper specifika padelkläder, padelskor, padelracket och padelbollar. Det går ofta att hyra racket i padelhallen.

Hur det fungerar när man ska spela padel kan variera mellan olika platser, men vanligtvis bokar man en padelbana en timme. Hur mycket det kostar varierar också, men mellan 200 och 500 kronor för en padelbana i en timme är vanligt.

Vet du fler bra padelhallar? Tipsa oss gärna så lägger vi till i listan nedan!

Padeltennis Stockholm

I Stockholm finns det väldigt många ställen att välja mellan om man vill spela padel, och det är väl knappast oväntat. Här finns bland annat PDL Center, Padel Zenter i Årsta, Padelverket i Spånga, Padelverket i Älvsjö och Järfälla Padel Club.

Padeltennis Uppsala

I Uppsala finns det flera ställen att välja mellan om man vill spela padel. Här finns bland annat Uppsala Padelcenter, Padel Uppsala UTK Hallen och Uppsala Padelcenter Librobäck. En del ställen erbjuder även privatlektioner i padel.

Padeltennis Göteborg

Även i Göteborg finns många padelcenter att välja mellan. Här hittar du till exempel Padel Center Göteborg, PDL Center Göteborg, Padel Arena Frihamnen och Padel Center Delsjön.

Padeltennis Halmstad

I Halmstad kan du spela padel hos Halmstad Padelcenter och Vilshärads Padel till exempel. På en del ställen kan du även boka en tränare om du behöver hjälp att komma igång, eller bara vill bli ännu bättre.

Padeltennis Örebro

Örebro har också flera olika ställen som erbjuder padel. Här finns till exempel Örebro Padelcenter, Padel Only och Väringsbricka Tennisklubb. Flera ställen har väldigt generösa öppettider, och på en del ställen kan du även boka tränare.

Padeltennis Linköping

I Linköping kan du spela padeltennis på bland annat Lindköping Padel Center och Beach Arena – men det finns många fler alternativ. I Linköping finns det alltså gott om ställen att välja mellan om du vill spela padel.

Sammanfattning om Padel

Padeltennis är en bra sport om man vill bränna kalorier och gå ned i vikt, och dessutom är det roligt.

Den stora fördelen med padel är att de flesta tycker att det är så roligt att de inte ens märker att de tränar.

När du spelar padel så bränner du ungefär 600 kalorier per timme. Utöver det så finns det många andra fördelar med padel som träningsform, till exempel att det reducerar stress och frisätter hormoner som gör dig gladare.

Oavsett varför du väljer att spela padel så är det en riktigt bra sport med många fördelar. Det är enkelt att komma igång och det passar alla, det bränner kalorier, det gör dig gladare, det minskar stress, det är bra för koordinationen och – framför allt – så är det väldigt roligt.

Paddelsurfing är ett annat fenomen som blivit oerhört populär under sommaren. Länken ovan leder dig till mer information om paddelsurfing och SUP brädor. 

Lämna en kommentar