viktreducering

Stenåldersdieten – hur fungerar denna diet?

28 januari 2024
11 minuters läsning
Stenåldersdieten – hur fungerar denna diet?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

I dag finns allt för många dieter för att man ska kunna hålla koll på alla, och en del är nyttigare än andra. En populär diet är stenåldersdieten, som helt enkelt handlar om att äta så som man åt på stenåldern.

Det är inte särskilt svårt att förstå att den här dieten är både populär och effektiv. Här handlar det nämligen om att undvika hel- och halvfabrikat, socker, gluten och sådant som vi inte mår bra av. Den här dieten är inte särskilt komplicerad eller strikt, utan det handlar mest om att äta så naturligt som möjligt.

Men precis som med alla andra dieter så finns det för- och nackdelar, och det finns en hel del som kan vara bra att känna till innan man börjar.

Stenålderskosten

Vad är egentligen stenålderskost? Även om det kan låta konstigt så åt faktiskt stenåldersmänniskorna ungefär detsamma som vi äter idag, bortsett från hel- och halvfabrikat, socker och annat som inte är naturligt.

Stenåldersmaten bestod av till exempel vildfångad fisk och kött, frukt, grönsaker, nötter, rotfrukter, bär och ägg. En stenåldersdiet går helt enkelt ut på att äta just sådana saker.

Det här låter förstås inte särskilt komplicerat, eftersom vi trots allt äter alla dessa saker fortfarande. Utmaningen med stenåldersdieten, och de flesta andra dieter, är snarare det man inte bör äta – att sluta med sådant som inte ingår i dieten, helt enkelt.

Så här säger Wikipedia om Stenåldersdieten! (öppnas i nytt fönster)

Paleokost: Grunden till Stenåldersdieten

Paleokost, ofta betraktad som hjärtat i stenåldersdieten, baseras på födan som våra förfäder åt under paleolitisk tid. Tanken med paleokost är att återgå till ett ätande som speglar stenålderns naturliga diet, en tid då processad mat och raffinerat socker inte existerade. Denna kost består av livsmedel som skulle ha varit tillgängliga genom jakt och insamling, såsom vildfångad fisk, gräsbetat kött, färska frukter och grönsaker, nötter, rotfrukter, bär och ägg. Genom att fokusera på dessa naturliga, näringsrika livsmedel och eliminera bearbetade produkter, syftar paleokosten till att främja en hälsosammare livsstil som efterliknar våra förhistoriska anfäders matvanor. Denna kost anses inte bara vara fördelaktig för viktminskning, utan även för att förbättra den allmänna hälsan genom att minska riskerna för moderna sjukdomar relaterade till dagens standardkost.

Fördelar med stenåldersdieten

  • Den innehåller ren mat utan konserveringsmedel och andra tillsatser
  • Eftersom du äter mycket kött kan järnnivån öka och därmed blir du piggare
  • Den kan verka antiinflammatoriskt eftersom du äter mycket grönt
  • Den ger en hög mättnadskänsla
  • Risken för överätning minskar och blodsockret blir stabilare vilket i sin tur kan leda till viktminskning
fördelar

Nackdelar med stenåldersdieten

  • En del upplever det som en dyr diet
  • Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalcium
  • För vegetarianer och veganer kan det vara svårt att följa dieten
nackdelar

Det här ska du äta enligt stenåldersdieten

Som vi nämnde tidigare så handlar stenåldersdieten att äta som de åt på stenåldern. Vi vet egentligen inte exakt vad de åt på den tiden, men vi vet åtminstone vad de inte åt. Det handlar alltså egentligen främst om att undvika vissa livsmedel.

Sådant som är okej att äta är till exempel:

  • Kött, fågel, fisk
  • Fisk och skaldjur
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Nötter och frön
  • Ägg
  • Rotfrukter
  • Bär

Om du följer dieten strikt så finns det dock även undantag inom dessa områden. En del kött är okej och andra inte, en del fisk går bort, äggen ska vara ekologiska, en del frukter bör undvikas och så vidare.

Det här ska du undvika enligt stenåldersdieten

undvika vid stenåldersdieten

Eftersom denna diet egentligen fokuserar på vad man inte bör äta, så kan det vara bättre att fokusera på det till en början. När du sedan kommer igång med dieten så kan det istället kännas väldigt begränsande och lite jobbigare att fokusera på det som är förbjudet. Då kan det vara en bättre idé att tänka på vad man faktiskt får äta.

Det som bör undvikas är till exempel:

  • Mjölkprodukter
  • Spannmål som innehåller gluten
  • Charkuterivaror
  • Bönor
  • Socker
  • Sötningsmedel
  • Hel- och halvfabrikat
  • Alkohol
  • Salt

Stenålderskost recept

Att äta stenåldersmat kan låta enkelt, men när det väl är dags att börja så kan det kännas svårt att komma på maträtter. Om man vanligtvis äter mycket pasta, ris, hel- och halvfabrikat och livsmedel med socker i så kan det förstås kännas som en stor utmaning.

stenåldersdieten recept

Egentligen behöver det inte vara så avancerat. Du kan äta ungefär som innan, men ta bort det som inte hör till dieten – vilket oftast är till exempel ris eller pasta. En köttbit eller fisk med grönsaker eller rotfrukter fungerar utmärkt.

Andra exempel på lunch eller middag är till exempel kycklingsallad, kotletter med broccoli och sallad och ugnsstekt torsk eller räkor och ägg på nötbröd med avokadosmör.

Variera maten genom att ibland laga i ugn, ibland steka och ibland koka. Även tillbehören kan varieras – gör sallad ibland, rotfrukter ibland, koka broccoli ibland och så vidare.

Stenålderskost frukost

Frukosten är säkerligen det som känns svårast när du börjar med stenåldersdieten. Många äter till exempel smörgåsar till frukost, och andra äter yoghurt. När många typiska frukostar blir förbjudna så kan det vara svårt att veta hur man ska ersätta dem.

Först och främst – bröd är faktiskt inte förbjudet. Det är endast vanliga bröd som är förbjudna, de du köper i matbutiken som är bakade på vetemjöl. Du kan baka bröd på till exempel nötmjöl, om du vill fortsätta äta bröd.

Andra vanliga frukostar som fungerar utmärkt är till exempel ägg, äggröra och omelett. Ät gärna frukt eller grönsaker till, för att få en varierad frukost. Det går faktiskt även att göra våfflor eller pannkakor på nötmjöl.

Vem stenåldersdieten passar för

Stenåldersdieten passar egentligen för de flesta, eftersom den inte är lika begränsad som en del andra dieter där man äter enstaka livsmedel. Att den inte tillåter mjölkprodukter gör dock att de som behöver få i sig mjölk inte bör testa stenåldersdieten, till exempel barn och unga.

Det kan också vara väldigt svårt att följa stenåldersdieten om man är vegetarian eller vegan. Om man däremot äter fisk men inte kött så kan det fungera bra, men utan både kött och fisk kan det bli allt för begränsat.

Paleokost - Paleo är en kosthållning som strävar efter att efterlikna den kost vi åt på stenåldern.

Stenåldersdieten för nybörjare

Om man är nyfiken på att testa stenåldersdieten men tycker att det känns svårt att utesluta så många olika livsmedel, då kan det vara en bra idé att börja med en mindre begränsad variant. Kanske kan man till en början endast ta bort hel- och halvfabrikat samt socker, och eventuellt gluten. Det är sådant som många mår dåligt av att äta, och som dessutom påverkar vikten negativt.

Om man sedan känner att det räcker så behöver man kanske inte göra mer än så, men om man fortfarande är nyfiken på stenåldersdieten så kan man efter en tid avancera och övergå till att följa dieten striktare. På det sättet får man en chans att prova på dieten och se hur man mår utan specifika livsmedel. Kanske mår man mycket bättre i första steget, men sämre när man utesluter ännu flera livsmedel? Då är kanske den mindre begränsade varianten ett bättre val.

Tänk på att diet, eller kosthållning, alltid handlar om att man ska må bra. När du förändrar din kost så bör du må bättre, inte sämre. Även om viktminskning ofta är den främsta orsaken till att man testar en diet eller lägger om kosten, så bör välmåendet och hälsan alltid komma först.

Essentiella Tillbehör för att Lyckas med Stenåldersdieten

Paleo kokböcker

Paleo-kokböcker är oumbärliga för den som vill utforska stenåldersdieten. De erbjuder ett brett utbud av smakrika och näringsrika recept som underlättar integrationen av denna naturliga kost i vardagen. Från frukost till middag, dessa kokböcker ger inspiration och praktiska tips för att göra övergången till en paleo-livsstil både enkel och njutbar.

lyckas med paleokost med palekokbok

Upptäck en värld av hälsosam matlagning med ‘Paleo-kokbok 2023’ av Kerstin Hansen. Fylld med enkla och smakrika recept, lär denna bok dig att tillaga måltider utan korn, mjölk eller socker, inspirerade av våra förfäders naturliga kost. Perfekt för den som vill förbättra hälsan och utforska nya matupplevelser.

paleokokboken

Dyk in i ‘Paleo kokboken: Naturlig Hälsa i Varje Tugga’ av Erik Larsson, din guide till en näringsrik paleokost. Fylld med rena, oförädlade recept, erbjuder denna bok vägen till ökad energi, vikthantering och förbättrad hälsa genom smakrika, naturliga råvaror.

Hälsosamma oljor och fetter

Hälsosamma oljor och fetter spelar en central roll i paleo-köket. Kokosolja, olivolja och avokadoolja är några av favoriterna. Dessa oljor är inte bara rika på näringsämnen utan också mångsidiga i användning, vilket gör dem perfekta för allt från stekning till dressingar.

Olivolja

olivolja till stenåldersdieten

ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA CORTIJO LA MURALLA’s Extra Virgin Olivolja, framställd genom kallpressning från traditionella olivlundar i Andalusien, är ett perfekt komplement till stenåldersdieten. Denna ren och näringsrik olja, förpackad i tre 5-litersflaskor, är en hälsosam stapelvara för varje paleo-kök.

Kunderna ger höga betyg till Extra Virgin Olivolja – Hojiblanca. De beskriver den som en utmärkt olivolja med ett bra förhållande mellan pris och kvalitet. Den uppskattas för sin brist på bitterhet och dess mångsidighet i användning, passande för både stekning och sallader. Många kunder har köpt den upprepade gånger, vilket indikerar deras tillfredsställelse med produkten.

Avokadoolja

Healthwell Avokadoolja EKO, kallpressad från ekologiska avokador i Kenya, är en mångsidig och näringsrik olja perfekt för stenåldersdieten. Denna olja är rik på omättade fettsyror, inklusive omega-9 och omega-7, samt vitamin E, vilket gör den idealisk för både kall och varm matlagning. Den tål höga temperaturer och lämpar sig utmärkt för stekning, dressings och marinader. Dessutom är den en utmärkt hudolja. Med sin mjuka smak och näringsrika profil är Healthwell Avokadoolja EKO en nyttig och praktisk tillägg till varje paleo-kök.

Kunder som har använt Healthwell Avokadoolja EKO ger den höga betyg för dess mångsidighet och kvalitet. Många uppskattar oljans användbarhet i både matlagning och som en naturlig hudvårdsprodukt, vilket gör den till en favorit i många hem.

Kompletterande kosttillskott till Stenåldersdieten

Butikerna nedan säljer bra kompletterande kosttillskott till Stenåldersdieten!

svenskt kosttillskott
svensk hälsokost
gymgrossisten

Midjemått kvinna

Om du följer en diet för att gå ned i vikt så kan det vara bra att hålla koll på midjemåttet. Ofta är det faktiskt en bättre idé att kolla midjemåttet än att till exempel väga sig och utgå från BMI, speciellt om man tränar eftersom muskler väger lika mycket som fett.

Midjemåttet kan, precis som BMI, avgöra om man är överviktig eller inte. För kvinnor bör midjemåttet ligga under 80 centimeter, ett midjemått mellan 80 och 88 centimeter är en ökad hälsorisk medan ett midjemått över 88 centimeter innebär bukfetma.

Midjemått man

För män gäller lite andra siffror, och här bör midjemåttet ligga under 94 centimeter. Ett midjemått mellan 94 och 102 centimeter innebär en ökad hälsorisk, och ett midjemått över 102 centimeter innebär bukfetma.

Vill du veta mer om midjemått? 

Läs vår artikel om midjemått här!

Kategorier

Taggar