Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.
I dag finns allt för många dieter för att man ska kunna hålla koll på alla, och en del är nyttigare än andra. En populär diet är stenåldersdieten, som helt enkelt handlar om att äta så som man åt på stenåldern.
Det är inte särskilt svårt att förstå att den här dieten är både populär och effektiv. Här handlar det nämligen om att undvika hel- och halvfabrikat, socker, gluten och sådant som vi inte mår bra av. Den här dieten är inte särskilt komplicerad eller strikt, utan det handlar mest om att äta så naturligt som möjligt.
Men precis som med alla andra dieter så finns det för- och nackdelar, och det finns en hel del som kan vara bra att känna till innan man börjar.
Stenålderskosten
Vad är egentligen stenålderskost? Även om det kan låta konstigt så åt faktiskt stenåldersmänniskorna ungefär detsamma som vi äter idag, bortsett från hel- och halvfabrikat, socker och annat som inte är naturligt.
Stenåldersmaten bestod av till exempel vildfångad fisk och kött, frukt, grönsaker, nötter, rotfrukter, bär och ägg. En stenåldersdiet går helt enkelt ut på att äta just sådana saker.
Det här låter förstås inte särskilt komplicerat, eftersom vi trots allt äter alla dessa saker fortfarande. Utmaningen med stenåldersdieten, och de flesta andra dieter, är snarare det man inte bör äta – att sluta med sådant som inte ingår i dieten, helt enkelt.
Så här säger Wikipedia om Stenåldersdieten! (öppnas i nytt fönster)
Fördelar med stenåldersdieten
- Den innehåller ren mat utan konserveringsmedel och andra tillsatser
- Eftersom du äter mycket kött kan järnnivån öka och därmed blir du piggare
- Den kan verka antiinflammatoriskt eftersom du äter mycket grönt
- Den ger en hög mättnadskänsla
- Risken för överätning minskar och blodsockret blir stabilare vilket i sin tur kan leda till viktminskning
Nackdelar med stenåldersdieten
- En del upplever det som en dyr diet
- Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalcium
- För vegetarianer och veganer kan det vara svårt att följa dieten
Det här ska du äta enligt stenåldersdieten
Som vi nämnde tidigare så handlar stenåldersdieten att äta som de åt på stenåldern. Vi vet egentligen inte exakt vad de åt på den tiden, men vi vet åtminstone vad de inte åt. Det handlar alltså egentligen främst om att undvika vissa livsmedel.
Sådant som är okej att äta är till exempel:
Om du följer dieten strikt så finns det dock även undantag inom dessa områden. En del kött är okej och andra inte, en del fisk går bort, äggen ska vara ekologiska, en del frukter bör undvikas och så vidare.
Det här ska du undvika enligt stenåldersdieten
Eftersom denna diet egentligen fokuserar på vad man inte bör äta, så kan det vara bättre att fokusera på det till en början. När du sedan kommer igång med dieten så kan det istället kännas väldigt begränsande och lite jobbigare att fokusera på det som är förbjudet. Då kan det vara en bättre idé att tänka på vad man faktiskt får äta.
Det som bör undvikas är till exempel:
Stenålderskost recept
Att äta stenåldersmat kan låta enkelt, men när det väl är dags att börja så kan det kännas svårt att komma på maträtter. Om man vanligtvis äter mycket pasta, ris, hel- och halvfabrikat och livsmedel med socker i så kan det förstås kännas som en stor utmaning.
Egentligen behöver det inte vara så avancerat. Du kan äta ungefär som innan, men ta bort det som inte hör till dieten – vilket oftast är till exempel ris eller pasta. En köttbit eller fisk med grönsaker eller rotfrukter fungerar utmärkt.
Andra exempel på lunch eller middag är till exempel kycklingsallad, kotletter med broccoli och sallad och ugnsstekt torsk eller räkor och ägg på nötbröd med avokadosmör.
Variera maten genom att ibland laga i ugn, ibland steka och ibland koka. Även tillbehören kan varieras – gör sallad ibland, rotfrukter ibland, koka broccoli ibland och så vidare.
Stenålderskost frukost
Frukosten är säkerligen det som känns svårast när du börjar med stenåldersdieten. Många äter till exempel smörgåsar till frukost, och andra äter yoghurt. När många typiska frukostar blir förbjudna så kan det vara svårt att veta hur man ska ersätta dem.
Först och främst – bröd är faktiskt inte förbjudet. Det är endast vanliga bröd som är förbjudna, de du köper i matbutiken som är bakade på vetemjöl. Du kan baka bröd på till exempel nötmjöl, om du vill fortsätta äta bröd.
Andra vanliga frukostar som fungerar utmärkt är till exempel ägg, äggröra och omelett. Ät gärna frukt eller grönsaker till, för att få en varierad frukost. Det går faktiskt även att göra våfflor eller pannkakor på nötmjöl.
Vem stenåldersdieten passar för
Stenåldersdieten passar egentligen för de flesta, eftersom den inte är lika begränsad som en del andra dieter där man äter enstaka livsmedel. Att den inte tillåter mjölkprodukter gör dock att de som behöver få i sig mjölk inte bör testa stenåldersdieten, till exempel barn och unga.
Det kan också vara väldigt svårt att följa stenåldersdieten om man är vegetarian eller vegan. Om man däremot äter fisk men inte kött så kan det fungera bra, men utan både kött och fisk kan det bli allt för begränsat.
Stenåldersdieten för nybörjare
Om man är nyfiken på att testa stenåldersdieten men tycker att det känns svårt att utesluta så många olika livsmedel, då kan det vara en bra idé att börja med en mindre begränsad variant. Kanske kan man till en början endast ta bort hel- och halvfabrikat samt socker, och eventuellt gluten. Det är sådant som många mår dåligt av att äta, och som dessutom påverkar vikten negativt.
Om man sedan känner att det räcker så behöver man kanske inte göra mer än så, men om man fortfarande är nyfiken på stenåldersdieten så kan man efter en tid avancera och övergå till att följa dieten striktare. På det sättet får man en chans att prova på dieten och se hur man mår utan specifika livsmedel. Kanske mår man mycket bättre i första steget, men sämre när man utesluter ännu flera livsmedel? Då är kanske den mindre begränsade varianten ett bättre val.
Tänk på att diet, eller kosthållning, alltid handlar om att man ska må bra. När du förändrar din kost så bör du må bättre, inte sämre. Även om viktminskning ofta är den främsta orsaken till att man testar en diet eller lägger om kosten, så bör välmåendet och hälsan alltid komma först.
Kompletterande kosttillskott till Stenåldersdieten
Butikerna nedan säljer bra kompletterande kosttillskott till Stenåldersdieten!
Midjemått kvinna
Om du följer en diet för att gå ned i vikt så kan det vara bra att hålla koll på midjemåttet. Ofta är det faktiskt en bättre idé att kolla midjemåttet än att till exempel väga sig och utgå från BMI, speciellt om man tränar eftersom muskler väger lika mycket som fett.
Midjemåttet kan, precis som BMI, avgöra om man är överviktig eller inte. För kvinnor bör midjemåttet ligga under 80 centimeter, ett midjemått mellan 80 och 88 centimeter är en ökad hälsorisk medan ett midjemått över 88 centimeter innebär bukfetma.
Midjemått man
För män gäller lite andra siffror, och här bör midjemåttet ligga under 94 centimeter. Ett midjemått mellan 94 och 102 centimeter innebär en ökad hälsorisk, och ett midjemått över 102 centimeter innebär bukfetma.
Vill du veta mer om midjemått?