Hur Kommer Man Igång Med Vardagsmotion | Gåneriviktsnabbt .

Hur kommer man igång med vardagsmotion

vardagsmotion
Lästid: 8 minuter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Man bör inte underskatta vardagsmotion. Uttrycket ”många bäckar små” stämmer väl in här – med vardagsmotion kan man få ihop ett helt träningspass och mer därtill, endast genom att röra lite extra på sig i vardagen. Ofta känns det inte ens som om man tränar, men all vardagsmotion tillsammans kan göra stor skillnad för hälsan – och för viktnedgång. Här får du veta mer om vardagsmotion och hur du kan få in det i din vardag.

Innehållsförteckning

Vad är vardagsmotion?

Vardagsmotion är egentligen all motion du får in i din vardag som inte är träningspass eller liknande. Det kan vara promenaden till affären, när du går i trappor eller leker med barnen. Vardagsmotion är minst lika viktig som träning, och för den som av någon anledning har svårt att träna kan det vara en lösning att få in mer vardagsmotion.

Rekommendationen är att man ska gå omkring 10 000 steg per dag. Detta kan förstås variera, inte minst om man försöker gå ned i vikt – då kan det vara en bra idé att gå ännu fler steg per dag. Just 10 000 steg kan dock vara en riktlinje för de flesta, och ett första mål man kan försöka uppnå om man försöker bryta en stillasittande livsstil och bli mer aktiv. Med vardagsmotion kan man ganska enkelt komma upp i dessa 10 000 steg – åtminstone om man väljer att promenera när det är möjligt, ta trapporna i stället för hissen och så vidare.

vardagsmotion shopping

Vardagsmotion fördelar

Det finns förstås många fördelar med vardagsmotion. Den mest självklara fördelen är förmodligen att vardagsmotion, precis som all annan motion, är bra för hälsan. Detta eftersom det kan minska risken för många allvarliga sjukdomar, det får oss att må bättre och bli gladare, kan minska ryggproblem och ledbesvär, förbättra sömnen och mycket annat.

Vardagsmotion är också bra, och ofta en viktig del, för viktnedgång. Även om man också bör lägga om kosten och se till att man äter färre kalorier, så är motion också en viktig del i viktnedgång. Om man tränar kan det kännas onödigt med vardagsmotion, men det är tvärtom en stor fördel att även ägna sig åt så mycket vardagsmotion som möjligt. För den som inte kan, eller vill, träna blir vardagsmotionen ännu viktigare.

En annan stor fördel med vardagsmotion är att det är enkelt och flexibelt. Du kan göra det när du vill, hur du vill och hur länge du vill. Och du kan variera det i all oändlighet – en halvtimmes städning, en kort promenad till postlådan eller soptunnan och en stunds lek med barnen. Det är enkelt, och det är gratis.

fördelar

Vardagsmotion exempel

Som vi nämnde tidigare är vardagsmotion allting du ägnar dig åt i vardagen som innebär motion, men som inte är träning av något slag. Det kan vara sådana enkla saker som att resa sig från soffan med jämna mellanrum och hämta saker i andra rum, eller att ta för vana att ställa sig upp och röra på sig en gång i timmen.

Andra exempel på vardagsmotion, som de flesta får in utan att ens tänka på det, är till exempel städning och trädgårdsarbete och liknande. Om du bor i hus får du säkerligen in en hel del vardagsmotion – till exempel när du renoverar eller lagar någonting hemma, när du flyttar saker, rensar någonstans och så vidare. Att köpa sig en handgräsklippare kan också vara ett bra alternativ för dig som bor i villa eller radhus.

Att leka med barnen är också vardagsmotion – och kan dessutom innebära ett ganska ordentligt träningspass. Likaså att gå ut med hunden, eller att gå till postlådan eller gå ut och slänga sopor.

kasta sopor är vardagsmotion
klippa gräset

Vardagsmotion tips

Även om alla vardagsmotionerar i någon utsträckning, utan att ens tänka på det, så kan man förstås utöka vardagsmotionen hur mycket som helst. Det finns väldigt många olika sätt att få in mer vardagsmotion, och här kommer några exempel.

– Lämna bilen hemma, när det är möjligt.

Det är alltid ett bättre alternativ att gå eller cykla när det gäller kortare sträckor – för såväl miljön och plånboken som för din hälsa.

– Gå av några stationer tidigare.

Om det är för långt att gå till jobbet så kanske du åker buss, men även då kan du få in lite vardagsmotion genom att hoppa av bussen tidigare och gå sista biten.

– Ta trapporna.

Även om det finns hiss så är trapporna alltid det bästa valet, speciellt om du vill få in mer vardagsmotion. Trappor ger dessutom ett perfekt mini-träningspass.

– Städa.

Förmodligen städar du redan hemma ibland, men kanske kan det göras oftare? Det finns nästan alltid någonting att göra i ett hem, någonting man gör allt för sällan eller har glömt bort. Om inte annat kanske det behöver rensas eller organiseras i någon låda, skafferi eller garderob?

– Lek mer med barnen.

Barnen kommer förmodligen inte klaga om mamma eller pappa leker lite mer. Har du barn så har du den perfekta möjligheten att vardagsmotionera nästan hur mycket som helst – och samtidigt glädja dina småttingar.

– Lunchpromenad eller promenadmöten.

Eller egentligen en promenad när som helst under dagen. Säkerligen finns det något tillfälle då du kan få in en kortare promenad. Om du sällan har tid eller ork till promenader kanske du i stället kan ta flera mini-promenader varje dag, fem minuter här och tio minuter där blir mycket till slut. Många företag har numera börjat tillämpa promenadmöten. Exempelvis kan du göra som Facebook grundaren, se mer här vilka fördelar du kan få med promenadmöten.

Produkter för vardagsmotion

Självklart behövs inga redskap för att utföra vardagsmotion – du kan hämta posten, kasta sopor, städa, gå promenader och leka helt utan att investera i något. Men du kan också effektivisera vardagsmotionen, göra den roligare eller enklare med olika träningsredskap och produkter. Här kommer några exempel.

Gåstavar

 

Om din vardagsmotion består av promenader så kan gåstavar göra promenaderna ännu bättre, till exempel genom att höja pulsen mer. Dessa gåstavar från Walkathlon passar lika bra för nybörjare som för proffs, och du kan välja ett motstånd på 4 eller 6 kg eller så kan du välja att variera mellan motstånd och stum.

walkathlon gåstavar

Hand- och fotledsvikter

Ett annat mycket enkelt sätt att effektivisera vardagsmotionen – faktiskt all vardagsmotion – är att använda hand- och fotledsvikter.

Det är helt enkelt vikter som spänns fast runt handlederna och/eller fotlederna, och gör att allting blir lite tyngre. Du märker knappt att det blir tyngre, men allting du gör blir effektivare.

Smartklocka


En smartklocka, eller aktivitetsarmband, kan hjälpa dig på många sätt – oavsett om du tränar, eller bara vardagsmotionerar. Med en sådan kan du enkelt hålla koll på hur många steg du tar varje gång, sömnen, pulsen och mycket annat. Exakt vilka funktioner som finns varierar mellan olika smartklockor. En riktigt bra smartklocka, som har många användbara funktioner, är Fitbit Versa 3.

Trådlösa hörlurar


Du kanske undrar hur trådlösa hörlurar ska kunna hjälpa dig i din träning? Svaret är musik. Allting blir enklare och roligare med musik, även vardagsmotion. Med trådlösa hörlurar kan du enkelt ha musiken med överallt, vad du än gör. När du städar, promenerar eller rastar hunden till exempel. Om du vill ha riktigt bra trådlösa hörlurar så kan till exempel Apple AirPods Pro vara ett bra val.

trådlösa hörlurar airpods

Ryggsäck

En ryggsäck kan vara perfekt för dig som promenerar till jobbet, eller vid andra tillfällen under dagen. Med en backpacking ryggsäck får du med allt du behöver, och behöver inte oroa dig för att något ska komma bort, samtidigt som du kan få lite extra vikt om ryggsäcken fylls upp och på så sätt blir motionen effektivare.

Sammanfattning

Många vet hur viktigt det är med vardagsmotion. Men vardagsträning är kanske inte alltid en prioritet på grund av upptagna scheman och andra ansvarsområden som följer med livet. 

Vardagsmotion är ett sätt att förebygga skador, öka ditt humör och kanske till och med hjälpa dig att leva längre. Med vardagsmotion kan du få den motion din kropp behöver utan att det känns som ett arbete. Det är en win-win-situation!

Man bör inte underskatta kraften i vardagsmotion. Vardagsmotion är avgörande för ett hälsosamt liv eftersom den ökar styrkan, uthålligheten och flexibiliteten och håller dessutom hjärtat starkt. Det bidrar också till att förebygga skador eller sjukdomar och förbättrar humöret. Kort sagt, vardagsmotion hjälper dig att bli lyckligare! Ta trapporna istället för hissen. – Med vardagsträning avses alla fysiska aktiviteter som du utför regelbundet. Det kan vara allt från promenader och trappor till att lyfta vikter eller spela sport som basket. Oavsett vilken vardagsmotion det är, hjälper vardagsmotion din kropp att hålla sig i form och förbättrar din hälsa på lång sikt. Ta en 10 minuters promenad under lunchrasten på jobbet

Slutsats

Jag hoppas att du fann den här artikeln nyttig och motiverande. Det bästa sättet att komma igång med vardagsmotion är att helt enkelt börja göra det. För att utöka vardagsmotionen så införskaffade jag en vibrationsplatta och ställer mig på den 10 minuter på morgonen och 10 minuter på kvällen i kombination med att jobba eller prata i telefon samtidigt. Det handlar inte om allt eller inget, vardagsmotion kan vara så enkelt som att ta en promenad eller springa en runda runt kvarteret, eller gå till affären.

Lämna en kommentar