Olika Dieter För Viktminskning | Gåneriviktsnabbt .

Dieter

Kanske är du en av dem som behöver ett hälsosammare matintag, nya rutiner kring matinköp eller hälsosammare sätt att tillaga maten på?

Det är få som inte tänkt tanken att prova på olika dieter för viktminskning. Man vill få till de rätta kroppsformerna eller få bort en överhängande trötthet finns och man vill må lite bättre. Här på denna sidan hittar du alla inlägg som handlar om olika diet. 

 

Populära dieter i Sverige

Idag finns det många populära dieter i Sverige, vissa något mer extrema dieter och andra lättare eller svårare på andra sätt. Det kan ibland upplevas svårt att hitta rätt bland alla dieter för viktminskning på marknaden, och framförallt den som passar just dig.

Alla våra kroppar är olika och behoven är individuella. Dieten som passar din familjemedlem eller vän kanske inte alls fungerar på samma sätt för dig.

dieter

Metoderna inom de olika dieterna varierar, vissa fokuserar på lågkalorikost, andra utesluter frukt och grönt, vissa inkluderar frukt, medan vissa uppmuntrar till att inta höga nivåer av fett.

En populär diet för viktminskning de senaste åren som verkar hålla i sig är medelhavsdieten. Det är en av de mindre extrema dieterna, här fokuseras det på fisk och skaldjursmat, med olivolja som en naturlig fettkälla samt att ett glas vin till maten är fullt godkänt inom dietens ramar. Denna diet är även rekommenderad av hälsomyndigheterna (folkhälsomyndigheten och livsmedelsverket), ett bra tecken på att dieten är bra för hälsan.

Periodisk fasta

En annan populär diet som fungerar för många är Dubrow-dieten, man kan i stort sett äta vad som helst men fokus ligger på att ha ett långt fönster med fasta på 12–16 timmar, så kallad periodisk fasta. Ett vanligt tillvägagångssätt är att börja på natten, undvika att äta frukost och inta sin första måltid vid lunch.

Slippa fasta

GI metoden är också en populär diet där du helt slipper att fasta och kan leva som vanligt. Livsmedel med högt GI-värde gör att ditt blodsocker snabbt stiger till höga nivåer och undviks med GI diet. Mat med lågt GI-värde gör att mättnadskänslan håller sig i längre. 

lågkalori diet

Det finns många fler populära dieter i Sverige så här kommer en lista att djupdyka i, våga prova dig fram för att till slut hitta den diet som passar för dig och dina mål. Lite längre ner hittar du mer information om olika dieter.

Att det är så populärt med dieter är inte svårt att förstå, eftersom just kosten står för en stor del när man vill gå ned i vikt. Träning är självklart viktigt, inte minst för att må bra och bygga muskler, men för viktnedgång är det kosten som står för den största delen.

Det finns många olika populära dieter i Sverige, som fokuserar på olika saker – allt från ett generellt lågt kaloriintag till att man utesluter vissa livsmedel och ökar intaget av andra. En annan vanlig metod för viktnedgång är olika typer av fasta, allt från att man fastar under en viss tid, så kallad periodisk fasta och någon gång ibland till att man fastar ett par dagar i veckan, eller hela veckor.

En diet kan vara ett bra sätt att komma igång med viktminskningen, för att sedan stegvis öka kaloriintaget eller tillföra flera olika livsmedel tills man hittar en bra balans och något mer långvarigt. Om man undviker extrema dieter kan man även hålla samma diet över en längre tid, alternativt förändra sin vanliga kosthållning och fortsätta äta på samma sätt även efter att man har gått ned i vikt.

periodisk fasta

Om du är intresserad av att testa en diet så är det viktigt att först jämföra olika dieter och välja den som passar dig bäst. Läs på ordentligt om dieten så att du har koll på hur den fungerar innan du börjar. Det är också viktigt att vara målmedveten och bestämd när man väl börjar, annars är risken stor att det blir en väldigt kortvarig diet.

Förbered dig innan du börjar med en diet, både mentalt och praktiskt. Sätt gärna upp mål och kanske även någon form av deadline, eller ett datum då du ska utvärdera dieten. Kanske vill du börja med att prova på dieten ett par veckor för att sedan avgöra om du vill fortsätta med den, eller testa något annat? Kanske vill du hålla dig till dieten en viss tid? Att på förhand bestämma hur länge du ska hålla dig till dieten kan göra det enklare att lyckas, speciellt i början när det kan kännas motigt.

Fundera även över hur du vill göra när du avslutar dieten om du inte väljer en diet som skall vara för alltid.

Om du inte äter nyttigt sedan innan så kan det vara en bra idé att lägga om kosten även efter dieten, för att förhindra att du går upp i vikt igen. Om dieten är hälsosam och passar på längre sikt kan du kanske fortsätta med den, eller endast göra mindre ändringar.

Olika dieter för viktminskning - Vilken diet passar bäst för dig?

5:2 dieten är en diet som kan vara långsiktig. Vi har skrivit ett inlägg om 5:2 dieten!

LCHF står för Low Carb High Fat och innebär låg andel kolhydrater med en högre andel fett.

Low Carb High Protein eller LCHP hör man ofta om på gymmet. Det vill säga att hög andel protein intas, men koloriintaget är lågt.

Diet som rekommenderas av folkhälsomyndigheten. Medelhavsdieten innehåller mycket fisk och skaldjursmat, med olivolja som en naturlig fettkälla. En diet som fungerar bra för alltid.

Mosleymetoden eller Mosleys turbometoden kommer ursprungligen från den brittiska läkaren och forskaren Michael Mosley och utgår från 5:2 metoden, men är inte lika lång periodisk fasta som 5:2 metoden. Halvfasta 8 till 12 timmar. 

En mer extrem diet som går ut på att få i dig 800 kalorier per dag i 8 veckor.

Med Dash Dieten kan du sänka högt blodtryck. (hypertoni). DASH står för
Dietary Approach to Stop Hypertension. Dash kosten går ut på att minska intaget av mättat fett och kolesterol, samtidigt som intaget av näringsämnen som förväntas sänka blodtrycket ökas, som kalium, kalcium, magnesium, protein och fiber.

Detox är en populär metod för att låta kroppen stressa ned och rensas på lagrade gifter. Här hittar ni ett fantastiskt detoxkit!

Ni kan läsa vår recension om att rensa kroppen med detox här.

Juicefasta går också utmärkt att använda sig av när man kör detox.

Avstå från matintag under olika tidsperioder är periodisk fasta. 

Enligt ketodieten påstås du kunna gå ner upp till 0,5 kg per dag, medan du uppnår enormt höga energinivåer och fokuseringsförmåga. Den lägger tonvikten på mat med högt fettinnehåll, medelhög konsumtion av protein, extremt låg kolhydratkonsumtion, samt intermittent fasta.

GI metoden läser du mer om här hos oss. Mycket enkel metod för att gå ner i vikt snabbt!

Samma diet som Paleodieten. Vi har gått in djupt in på alla detaljer om stenåldersdieten!

Ja, som du säkert förstår så finns det en hel uppsjö av dieter – och det här är ändå bara ett urval av alla som finns.

Många dieter liknar varandra väldigt mycket, till exempel LCHF och LCHP samt LCLC. LCHF står för Low Carb High Fat, LCHP står för Low Carb High Protein och LCLC står för Low Carb Low Calorie. Samtliga av dessa metoder handlar alltså om ett lågt intag av kolhydrater, men skillnaden mellan LCHF och LCHP är alltså vad man ökar intaget av – fett respektive protein. Många dieter har även flera namn – Paleodieten kallas även för Stenåldersdieten, till exempel.

 

En del dieter är faktiskt hälsosamma, och kan användas under en längre tid. En del dieter är snarare en livsstil, och ibland handlar det mer om en permanent kostomläggning än om en tillfällig diet. Andra dieter är inte alls lika hälsosamma, och kan snarare vara farliga. Sedan finns det de som är okej under en kortare period, men inte bör användas en längre tid.

 

Dieter handlar ofta om viktnedgång, och den främsta anledningen till att man väljer att testa en diet är att man vill gå ned i vikt. Men många dieter kan även användas på andra sätt, och ha många andra fördelar. En diet eller kostomläggning behöver inte alltid leda till viktnedgång heller, huruvida man går ned i vikt eller inte beror på flera saker – framför allt vad man äter, och hur mycket man äter. En diet kan alltså användas även om man inte vill gå ned i vikt. Antiinflammatorisk kost, som många dieter grundar sig på, kan till exempel användas för att förbättra hälsan och minska inflammationer.

 

Det viktigaste när du väljer diet är att hitta en diet som passar dig, och som du mår bra av – speciellt om du har tänkt äta enligt dieten under en längre tid. Hitta din egen diet, kombinera flera olika eller välj delar av en diet för att den ska passa dig. En fungerande diet ska inte få dig att må dåligt, och det viktigaste är inte att följa en diet till punkt och pricka, utan att dieten ska fungera för dig.