Hetsätning Självhjälp, Mata Dina Känslor? | Gåneriviktsnabbt

Det snabbaste sättet att gå ner i vikt är att SLUTA mata dina känslor

sluta mata dina känslor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Låter något av det här bekant?

 • Du äter när du upplever stress
 • Du äter när du behöver fatta viktiga beslut
 • Du går upp i vikt under tider av stress
 • Du äter eftersom du inte kan förlora vikt snabbt nog
 • Du äter när du är uttråkad för det finns inget annat att göra
 • Du äter när du är arg eller ledsen eller upprörd och så vidare
 • Du äter i hemlighet, när du inte tror någon ser dig
 • Du äter en trave med Göteborgs kex utan att inse det
 • Du känner dig hemsk efteråt och önskar att du kan få kontroll över dina känslor

Har du någonsin varit i denna Situation?
Du avslutade precis en relation och du finner dig själv med en massa glass för att trösta dig själv? Du har säkert hört någon säga “Jag behöver choklad. Choklad löser allt”? Jag är säker på att du har hört det, eftersom det i dagens samhälle är det ‘normala’ att trösta sig med choklad och hur media även vänder överätande är nästan ett skämt.

Om du lider av känslomässiga överätande, känns det förmodligen som en ond cirkel som aldrig kommer att sluta. Det känns förmodligen hopplöst att du aldrig kommer bryta denna onda cirkel och kommer alltid att vara fängslad i känslomässigt ätande. Att bryta dig fri från matandet av din känslor och denna berg-och dalbana av ätande, börjar med att du är ärlig mot dig själv. Börja med att söka inom dig själv, är förmodligen det viktigaste du kan göra för att avsluta cirkeln av känslomässigt ätande.

Jag kan berätta att, bantningspiller, shakes, viktminskningsprogram är inte ditt svar och kommer inte att hjälpa dig att komma till roten med problemet om att du matar dina känslor.

För många år sedan, när jag kämpade med min kropp, ville jag desperat försöka gå ner i vikt. Jag gick från den ena bantningsmetoden till den andra, som olika dietprogram och försökte mig på allting, medan det enda som orsakade att jag var stor var mina känslor. Ju mer jag försökte gå ner i vikt, desto fler kilo la jag på mig. När jag stressade inom olika områden och det inte gick vägen så åt jag mer. Jag matade min känslor när mitt jobb var krävande, när jag var uttråkad, när jag var glad, när jag var ledsen… ja, du förstår säkert bilden..

Jag hade absolut ingen kontroll över mina känslor, de kontrollerande mig och jag matade dem. Det var inte förrän jag bestämde mig för att stoppa galenskapen, som jag upptäckte att jag egentligen kunde få min kropp att börja närma sig det ideal av kropp som jag ville ha. Mitt personliga helvete var att jag fruktade att jag skulle vara tjock för evigt, att jag aldrig skulle tappa vikt och människor skulle aldrig se mig för den vackra person som egentligen är. Arbetet stressade mig, hemmet och andra vardagliga saker i mitt liv. När jag hade identifierat mina triggers till ätandet och tog tag i mina känslor, kunde jag skaka av mig hetsätningen och hokus pokus dieter. Snacka om befrielse. När jag fick bort rädsla, skam, skuld, självtvivel, kunde jag omvände det till lycka, självförtroende, framgång och tacksamhet, fettet smälte bort utan piller, shakes och jippon.

skräpmat

Hetsätning självhjälp, Grundregel 1:

Om du vill gå ner i vikt snabbt så måste du sluta mata dina känslor! Här finner du självhjälp på den onda hetsätningen. 

Här är några tips som kan hjälpa dig att få grepp om dina känslor, så att du kan komma vidare i din viktkamp:

 1. Minska stressen
  De mest känslomässiga hetsätarna äter när de är stressade. Du kommer att behöva hitta ett sätt att lindra stress som inte innebär mat. Några exempel kan vara att ta en promenad, måla naglarna, ringa en vän, etc. Du behöver hitta vad som fungerar bäst för dig för att lindra just din stress. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.
 2. Byta godsaker mot godsaker
  Detta betyder att du behöver hitta andra livsmedel som går utanför de livsmedel du är bekväm vid. Till exempel låt oss säga att du älskar potatischips, du kan fortfarande äta potatischips men prova bakad/naturversion istället för den vanliga sorten. Eller låt oss säga att du älskar glass. Istället för att köpa glass, så köper du fryst yoghurt istället. En annan sak du kan göra är att unna dig själv en dag i veckan till njutning med måtta av den mat du vanligtvis är bekväm vid, som du bara inte kan ge upp. Så om du bara inte kan ge upp att glass eller ersätta glass mot ett ‘nyttigare’ alternativ som exempelvis fryst yoghurt, kan du tillåta dig själv att njuta en skål varje lördag (eller oavsett vilken dag du väljer att fira med det som du tycker är godast).
 3. Varför gör jag detta?
  Varje gång du vill stoppa mat i din mun, tänk först tanken att stanna upp och fråga dig själv varför du vill äta? Om du då tycker att du verkligen är hungrig och måste äta, så ät. Men vanligen lär du känna av känslomässig hetsätning, om du stannar upp och tänker till hur du mår, exempelvis humörsvängningar som tristess eller stress, eller på grund av känslor som ilska, sorg, etc. Om du verkligen inte är hungrig, gå då och gör något annat.

Lämna en kommentar